OrkestZ zoekt musici voor concert ‘Monet goes Viral’

Foto: OrkestZ

De zeven Zaanse muziekverenigingen hebben zich verenigd onder de naam OrkestZ en een project bedacht dat aansluit bij het verblijf van de Franse schilder Claude Monet in de Zaanstreek: Monet goes Viral. En dat ondanks de beperkingen die corona nog steeds oplegt.

OrkestZ speelt onder leiding van dirigent Rolf Hoogenberg via het programma Jamulus samen zonder in één ruimte te zijn. ‘Na een proef in maart weten we nu dat we digitaal het onmogelijke mogelijk kunnen maken,’ schrijft het orkest in een persbericht. Muzikanten loggen in en spelen vervolgens digitaal thuis mee met de repetities. Een laptop, een koptelefoon en uiteraard een instrument zijn de enige benodigdheden. Hoogenberg kan er goed mee uit de voeten: ‘Dit benadert de ervaring van samenspelen heel goed, omdat de timingverschillen met Jamulus wegvallen.’

Ode aan impressionisme

Op deze manier wil OrkestZ met een groep van minstens 50 muzikanten een aantal muziekwerken instuderen, in een harmoniebezetting (blazers en slagwerk) aangevuld met de bugels uit de fanfare-orkesten. Het doel is een Monet-concert op zaterdagavond 13 november. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de beroemde impressionist in Zaandam verbleef en dat bezoek enthousiast vereeuwigde op het doek.

Ook componisten als Claude Debussy, Gabriel Fauré, Maurice Ravel en Erik Satie worden gerekend tot het impressionisme. OrkestZ gaat bijdragen aan de viering van het Monet-jaar door ‘een mooi muzikaal programma’ samen te stellen dat aansluit bij die stroming in de kunst.

Liefst live, anders online

‘Het liefste spelen we dit concert live met publiek, bijvoorbeeld in Cultureel Centrum de Bullekerk, dat ook het hart van de viering van het Monet-jaar wordt,’ aldus bestuurslid Paulijn de Bruijne. Maar wanneer dat onmogelijk blijkt wordt het een online uitvoering via Jamulus. ‘Zo’n online live concert, waarbij de muzikanten vanuit hun eigen huiskamers meespelen, is een mooie manier om te laten zien hoe innovatief de amateurkunst in Zaanstad is.’

Aanmelden

Muzikanten die mee willen doen worden opgeroepen om zich snel aan te melden. De repetities starten op vrijdagavond 11 juni om 19:00 uur. Muzikanten kunnen zich hier opgeven. Het inschrijfgeld is 20 euro.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen