NH in top drie meest aantrekkelijke landschappen

Foto: Ode aan het Landschap

Noord-Holland staat in top drie van de meest aantrekkelijke provincies. Onderzoek voor het themajaar Ode aan het Landschap door het NBTC wijst uit dat bezoekers vooral de diversiteit waarderen: strand en duin, de Kop van Noord-Holland en de Zaanstreek.

Meer dan de helft van de jongeren (56 procent) tussen achttien en 24 jaar is het Nederlandse landschap meer gaan waarderen tijdens de coronapandemie, zo blijkt uit de resultaten die het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen vond. Daaraan deden ruim 1000 Nederlanders mee. De jongeren zijn ook nieuwsgieriger geworden naar wat andere, voor hen nog onbekende, regio’s in Nederland te bieden hebben (64 procent) en overwegen deze zomer die regio’s ook te gaan bezoeken (66 procent).

Nergens zo divers

Limburg, Drenthe en Zeeland scoren hoog waar het gaat om ‘nog te bezoeken provincies’. De meest aantrekkelijke provincies wat betreft het landschap zijn volgens het onderzoek respectievelijk Gelderland, Limburg en Noord-Holland. Geen enkele provincie heeft zo’n divers landschap als onze provincie. Er zijn polders, droogmakerijen, veenweidelandschappen, dijken, kreken, kanalen, vaarten, duinen, bossen, kwelders en drie kusten.

Mens, water, landschap en kunst

Daar is het erfgoed zoals de molens, de buitenplaatsen, de  stolpboerderijen en de forten onlosmakelijk mee verbonden. Dat was de aanleiding om tijdens dit themajaar deze eeuwenoude verbinding tussen mens, water en landschap nader onder de aandacht te brengen met het thema Leven met het Water.

Ook hebben veel kunstenaars in het verleden, maar ook nu nog steeds vele stappen in het landschap gezet en hun werken op de Hollandse luchten geïnspireerd. Dat valt onder het thema Het Oog van de Meester. Het hele programma en de agenda van het themajaar is hier te vinden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen