Nog nooit zoveel huizen verkocht in een eerste kwartaal

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Van de momenteel beschikbare koopwoningen in Zaanstad is bijna de helft – 41 procent -nieuwbouw, en dan gaat het met name over appartementen. Tussen de typen bestaat een zeer groot prijsverschil: kopers betaalden in het afgelopen kwartaal gemiddeld 4030 euro per vierkante meter voor een flat en 3110 voor een woonhuis.

Dat blijkt uit de laatste kwartaaltapportage Sprekende Cijfers van makelaardij Kuijs Reinder Kakes. Het aantal verkopen steeg in Zaanstad ondanks de torenhoge prijzen naar een recordhoogte: het hoogste aantal voor een eerste kwartaal sinds de start van de metingen meting in 2008. De stijging is het gevolg van het toegenomen aandeel nieuwbouwwoningen in de verkopen. De gemiddelde prijs ligt hier inmiddels net boven de vier ton.

De situatie in Zaanstad.

 

 

 

 

In Noord-Holland staan nu 900 woningen minder te koop ten opzichte van het vorige kwartaal – een daling van ruim 20 procent in drie maanden. Deze forse afname van het aanbod leidt tot een nog groter tekort aan woningen, terwijl de vraag onverminderd groot blijft. De hypotheekrente blijft historisch laag en huren blijkt een te duur alternatief.

Als zoete broodjes

De grote aanboddaling valt goed te verklaren door een explosieve stijging van de verkopen. Afgelopen kwartaal wisselden 8100 woningen van eigenaar; een jaar geleden waren dat er 6900. Deze stijging van zeventien procent heeft een groot gat geslagen in het aanbod voor woningzoekers en door de felle concurrentiestrijd op de woningmarkt gaan de prijzen nóg verder omhoog. De gemiddelde verkooptijd is momenteel extreem kort: 29 dagen.

Geen belastingeffect

Woningzoekenden moeten steeds sneller handelen en beslissen en het tijdelijk afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters en het verhogen van diezelfde belasting voor beleggers heeft geen enkel afkoelend effect gehad op de oververhitte markt.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen