Bevrijdingsdag met Angela Merkel, soep en veel muziek

Foto: Pixabay / Geralt

De viering van Bevrijdingsdag is voor het tweede jaar op rij volledig digitaal, met een programma dat via een gratis livestream voor iedereen te volgen is. Vanaf het middaguur houdt de Duitse bondskanselier Angela Merkel de 5 mei-lezing, waarna demissionair premier Mark Rutte met het ontsteken van het Bevrijdingsvuur het programma inluidt.

Merkel spreekt Nederland toe via een live verbinding vanuit Berlijn, die door NPO 1 wordt uitgezonden. Zij zou dit vorig jaar al doen, maar dat ging toen vanwege het coronavirus niet door. De NOS zendt de lezing uit vanuit het Kunstmuseum in Den Haag, waar Rutte aanwezig is en met de bondskanselier in gesprek gaat over vrijheid. Bondspresident Joachim Gauck ging Merkel in 2012 al voor.

De 5 mei-kinderlezing wordt gedaan door de twaalfjarige Mily Al-Azzazi uit Zuid-Holland, de winnares van de verhalenwedstrijd die bij toerbeurt door een provincie wordt uitgeschreven.

Optredens

Het ontsteken van het Bevrijdingsvuur is het officiële begin voor de (online) activiteiten. Via een livestream zijn meer dan 200 optredens op verschillende plekken in het land te bekijken, van onder anderen Typhoon, Suzan & Freek, Ellen ten Damme, The Strikes, Froukje en Milow. Ook de Ambassadeurs van de Vrijheid Davina Michelle, Tino Martin en Jonna Fraser geven een show. Behalve muziek is er dans en theater en worden er Vrijheidscolleges gegeven door Haroon Ali, Soundos el Ahmadi en Joris Linssen.

Soep

Als alternatief voor de Vrijheidsmaaltijden die normaal gesproken in het hele land te vinden zijn is er dit keer de Vrijheidsmaaltijdsoep. Kok en schrijfster Yvette van Boven maakte het recept. Het idee is de soep te maken, te delen met de buren en met vrienden en om samen het gesprek aan te gaan over vrijheid.

Concert

Bevrijdingsdag wordt traditiegetrouw feestelijk afgesloten met het 5 mei-concert. Dat zal ook dit jaar niet buiten op de Amstel zijn, maar in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Onder anderen André van Duin, gisteren tijdens de Dodenherdenking nog te horen op de Dam in Amsterdam, Claudia de Breij, Maan, Hanin en Stef Bos doen hieraan mee. Het concert is vanaf 21:00 uur rechtstreeks te zien op NPO 1.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen