D66: met voorrang illegale verkamering aanpakken

Foto: Flickr / TaxRebate.org.uk

D66 vindt naar aanleiding van klachten uit de Lijsterbesstraat in Zaandam over de overlast die de omgeving ervaart door illegale verkamering dat in de hele gemeente in kaart moet worden gebracht waar dit probleem speelt. In de Lijsterbesstraat zijn er voor de bekende overlastadressen in elk geval geen vergunningen afgegeven voor deze vorm van bewoning, voor panden elders is dat onduidelijk.

D66 is al even bezig met de straat in de Bomenbuurt en weet daarom dat er vorig jaar door bewoners vele meldingen zijn gedaan via het meldpunt van de gemeente, via Meld Misdaad Anoniem en via de wijkmanager. Ook heeft een gesprek met de wethouder plaatsgevonden. ‘Helaas is er sindsdien geen verbetering opgetreden. Bewoners van de Lijsterbesstraat en directe omgeving ervaren structurele hinder. Het woongenot is aangetast en velen voelen zich niet veilig op straat,’ schrijft steunfractielid Rob Karst in een agenda-initiatief. Dat betekent dat het onderwerp een plek krijgt op de raadsagenda.

Melden helpt niet

De klachten uit de buurt gaan niet alleen over lawaai, maar ook over vervuiling en parkeeroverlast. Sinds 1 april gelden in Zaanstad aangescherpte regels voor kamerverhuur en D66 wil daar gebruik van maken om illegale situaties terug te draaien. ‘In meerdere wijken zijn woningen verkamerd, waarbij vaak niet bekend is of daar wel een vergunning voor is afgegeven. Meldingen bij meldpunten of handhaving hebben meestal geen effect. Wij stellen voor dat in heel Zaanstad de problemen die ontstaan zijn door illegale kamerverhuur en het daarmee gepaard gaande ongerief in kaart gebracht worden,’ aldus het initiatief.

Krappe capaciteit

Een Pavlov-reactie bij vrijwel elk verzoek om (meer) handhaving is tegenwoordig dat daarvoor de capaciteit – lees: het geld – ontbreekt, maar volgens Karst is prettig en veilig wonen een basisbehoefte die bescherming verdient. D66 wil weten hoe de overige fracties daarin staan. ‘Herprioritering van de portefeuille veiligheid zou dan een mogelijke oplossing bieden voor dit probleem,’ vindt D66. Ofwel: ergens anders kan het wel wat minder met de handhaving, maar de vervelende gevolgen van illegale verkamering moeten met voorrang worden aangepakt.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen