Meer dan de helft van de mensen met suïcidale gedachten praat er met niemand over

Foto: Pixabay

In Zaanstreek-Waterland zijn van 2011 tot en met 2015 in totaal 166 inwoners overleden door suïcide. In 2015 waren dit er 44, het hoogste aantal sinds het jaar 2000.

De Gezondheidsmonitor Volwassenen en Senioren 2016 toont aan dat 16.600 inwoners er in het onderzochte jaar wel eens serieus over gedacht hebben om een einde te maken aan hun leven. Jaarlijks overlijden in heel Nederland 1900 mensen door zelfmoord en doen rond 100.000 mensen een poging een einde aan hun leven te maken.

Meer mannen dan vrouwen

In onze regio worden twee van de drie suïcides gepleegd door mannen. De meesten (54 procent) zijn tussen 40 en 65 jaar; een kwart is ouder dan 65. Een net iets kleinere groep (22 procent) is tien tot 39 jaar jaar oud. Onderzoek leerde ook dat van de inwoners met suïcidale gedachten 55 procent hier met niemand over had gepraat.

Bij werklozen en mensen met een bijstandsuitkering komen suïcidale gedachten drie maal vaker voor dan gemiddeld; bij arbeidsongeschikten zelfs bijna drieënhalf keer zo vaak. Eenzaamheid en langdurige ziekte zijn ook factoren die mensen bovengemiddeld vaak doen nadenken over zelfmoord.

‘Proeftuin’

De GGD Zaanstreek-Waterland zet zich in voor een tijdige signalering van, en passende hulp aan mensen die overwegen een einde aan hun leven te maken. De regionale afdeling van de  GGD doet daarom als ‘proeftuin’ mee aan het landelijke Suïcide Preventie Netwerk, dat is opgezet door Stichting 113 Zelfmoordpreventie en zich richt op vier aandachtsgebieden:

  • Het verbeteren van de ketenzorg,
  • Het trainen van professionals (zoals wijkteams, docenten, artsen, verpleegkundigen, sociaal werkers en de politie),
  • Het in kaart brengen en monitoren van risicogroepen en het organiseren van publiekscampagnes,
  • Onderzoek (waaronder panel- en gezondheidsonderzoek) naar suïcidale gedachten en depressieve gevoelens onder inwoners.

De Stichting 113 Zelfmoordpreventie doet landelijk onderzoek naar de effectiviteit van de proeftuinen.

Denkt u aan zelfmoord of maakt u zich zorgen om iemand anders? Kijk op 113.nl of bel naar 0900-0113.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen