Achttien- tot 60-jarigen met medische indicatie eerder aan bod

Foto: Pixabay / Alexandra Koch

De GGD gaat mensen tussen achttien en de 60 jaar met een medische indicatie vaccineren tegen Covid-19. Het gaat om een miljoen mensen die jaarlijks ook via hun huisarts de griepprik ontvangen. Zij gaan door hun huisarts uitgenodigd worden om een vaccinatieafspraak te maken voor een inenting met BioNTech/Pfizer of het Moderna-vaccin.

De verwachting is dat de eerste mensen uit deze doelgroep in de eerste week van mei een uitnodigingsbrief ontvangen. De uitnodigingen worden verspreid verzonden, dus niet iedereen krijgt hem meteen. Na ontvangst van de brief kunnen mensen online of via het call centrum een afspraak maken. Het was aanvankelijk de bedoeling dat deze groep gevaccineerd zou worden door de huisartsen, omdat die goed bekend zijn met deze patiënten en alleen zij deze mensen kunnen selecteren. De logistiek en de infrastructuur van de GGD maakt het echter mogelijk dat ze eerder aan de beurt komen.

Topsportcentrum

Daarom is na gezamenlijk overleg afgesproken dat mensen met een medische indicatie in de bedoelde leeftijdsgroep worden uitgenodigd voor een prik in één van de ruim 100 GGD-vaccinatielocaties, in onze regio in het Topsportcentrum in Koog aan de Zaan en in Purmerend. De wijziging gaat ertoe bijdragen dat de GGD landelijk kan gaan opschalen richting de twee miljoen inentingen per week. (Huis)artsen helpen met het medisch toezicht tijdens het prikken.

Volgorde

Op dit moment kunnen mensen geboren in 1953 en 1954 een afspraak bij de GGD maken en volgende week worden mensen uit 1955 hiervoor uitgenodigd. Daarna is de bovenstaande groep aan de beurt. De daarop volgende groep zijn de achttien- tot 59 jarigen zonder medisch risico. Deze groep zal dan van oud naar jong worden uitgenodigd en door de GGD worden gevaccineerd.

Janssen

De eerste prikken in ons land met het vaccin van farmaceut Janssen zijn vanmorgen gezet in het Leidse wetenschapsmuseum Boerhaave. Vijf GGZ-medewerkers kregen hun inenting onder het toeziend oog van minister Hugo de Jonge van Volksgzondheid en burgemeester van Leiden Henri Lenferink. Gisteravond werd duidelijk dat het Janssen-vaccin hier zou worden ingezet, na het advies van het Europees Geneesmiddelenbureau dat de voordelen van het middel opwegen tegen de kleine kans op trombose en een lager aantal bloedplaatjes.

Ziekenhuizen en GGZ

Nederland kreeg vorige week een kleine 80.000 doses van het vaccin binnen. In eerste instantie is het toebedeeld aan ziekenhuismedewerkers met direct patiëntcontact en aan patiënten en medewerkers van GGZ-instellingen. Aanstaande vrijdag en maandag worden de vaccins uitgereden naar ziekenhuizen en GGZ-instellingen. In de ziekenhuizen zullen ongeveer 39.000 extra medewerkers onder de 60 jaar met direct patiëntcontact worden gevaccineerd. Binnen de intramurale GGZ-instellingen wachten nog ruim 40.000 mensen onder de 65 op een vaccinatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen