Nat Westzijderveld gaat Staatsbosbeheer geld opleveren

Foto: Google Earth

De Stichting Nationale Koolstofbank heeft het eerste Valuta voor Veen projectplan voor een natuurgebied goedgekeurd: in het Westzijderveld wordt het grondwaterpeil verhoogd, wat tot minder CO2-uitstoot in het veengebied leidt. Elke ton vermeden CO2 levert dan een verhandelbaar CO2-certificaat op voor de vrijwillige nationale koolstofmarkt.

Dit zorgt voor inkomsten voor de grondeigenaar én voor een positieve bijdrage aan de klimaatdoelen. Daarnaast wordt de bodemdaling tegengegaan en worden bestaande maar bedreigde laagveengebieden behouden. Friesland had eerder al de primeur voor CO2-certificaten voor agrarische locaties. In de komende maanden volgt ook nog een Valuta voor Veen voor zogenoemde natte teeltlocaties. Het projectplan voor het Westzijderveld is gemaakt door de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland en grondeigenaar Staatsbosbeheer.

In tien jaar 600 ton besparen

In een gebied van ongeveer 20 hectare wordt het waterpeil voor een periode van tien jaar verhoogd Dit scheelt in dat decennium ruim 600 ton CO2. Staatsbosbeheer gaat nu aan de slag met het realiseren van een uitvoeringsbudget en daarna kan worden begonnen met het plaatsen van pompen en het daadwerkelijk verhogen van het peil. De volgende stap is dan de uitgifte van de certificaten. Het Westzijderveld blijft haar functie als natuurgebied houden.

Moerasontwikkeling

Het project is een goed voorbeeld van moerasontwikkeling, waarbij in het gebied langer water kan worden vastgehouden voor perioden van droogte. Door ontwatering en verdroging komen in veengebieden grote hoeveelheden CO2 vrij. Maar met een hogere grondwaterstand oxideert het veen minder. Hiervoor is Valuta voor Veen ontwikkeld. Voor agrariërs en andere grondeigenaren in het veenweidegebied is dit een nieuw verdienmodel.

Groeimarkt

De verwachting is dat de handel in CO2-certificaten als gevolg van het Klimaatakkoord snel gaat stijgen. Steeds meer bedrijven, overheden en burgers werken actief aan het verkleinen van de eigen CO2-voetafdruk. Voor het deel dat nog niet lukt investeren zij steeds vaker vrijwillig, via aankoop van certificaten, in projecten waarmee CO2-uitstoot wordt verminderd. De vrijwillige koolstofmarkt is nu nog vooral een wereldmarkt waarin compensatie plaatsvindt in internationale projecten, met name op het gebied van bosaanplant. Met Valuta voor Veen ontstaat nu de mogelijkheid om in de eigen regio te compenseren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen