Kinderen gaan wat in hun hart leeft in woorden vangen

Foto: Flickr / Jean-Jacques Halans

Drie dichters en verhalenvertellers maken volgende week een ronde langs drie Zaanse basisscholen om te onderzoeken wat er speelt in de harten van leerlingen. Samen met de kinderen uit de bovenbouw gaan ze de betekenis verwoorden in gedichten en korte verhalen. De mooiste verhalen en gedichten krijgen een plekje in het Zaans Stadsblad.

De deelnemende scholen die bezoek krijgen van Bas Husslage, Jacob Spaander en Giovanni Masetti zijn de Pionier in Wormerveer, de Regenboog in Assendelft en de Kogerveldschool in Zaandam. Het project is een vervolg op de lichtharten die de afgelopen maanden te zien waren op Zaanse gebouwen. ‘De harten geven hoop en zijn voor velen van grote betekenis. Maar wat betekenen deze harten eigenlijk voor jou? Voor mij? Uiteraard is liefde en verbondenheid in deze gekke tijd van belang voor iedereen. Maar hoe kijken onze kinderen hiernaar? Om erachter te komen wat de kinderen in Zaanstad vinden, voelen en beleven gaan we met ze in gesprek over wat zij deze harten voor betekenis geven,’ zegt Masetti erover.

Digitaal boekje

Eén van de mannen houdt een inleidend gesprek waarna er met verschillende werkvormen aan de gang wordt gegaan. De gedichten en verhalen worden uiteindelijk voorgedragen en in overleg met de kinderen en docenten wordt bepaald welke gepubliceerd worden. De bedoeling is ook om de verhalen en gedichten als digitaal boekje te bundelen en die aan te bieden aan burgmeester Jan Hamming.

De lichtharten op de gebouwen in Zaanstad zijn een initiatief van de Zaanse Uitdaging en gemeente. Ze staan symbool voor verbinding en veerkracht. Nu de dagen langer licht worden stopt het lichthartenproject, maar de komende maanden volgen nog meerdere ‘hartenacties’ door en voor inwoners en organisaties.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen