Celstraffen voor ontvoering veertienjarige jongen

Foto: PxHere / CC0 Public Domain

Twee ontvoerders van 24 en 32 jaar van een veertienjarige jongen in Wormerveer hebben daarvoor beide een gevangenisstraf gekregen van negen maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Ook moeten de mannen een schadevergoeding van 1000 euro aan de jongen betalen.

Een derde verdachte van 27 jaar is vrijgesproken van medewerking aan de gebeurtenissen op 30 september vorig jaar. De twee veroordeelde mannen waren toen bij het slachtoffer thuis. In de woning vond een drugsdeal plaats tussen de beide verdachten en twee anderen, waarbij de stiefvader van de jongen een bemiddelende rol zou hebben gespeeld en het kind zijn tolk was. De deal liep slecht af: onder bedreiging van een vuurwapen werden de drugs van de twee verdachten afgenomen, waarna alle mannen inclusief de stiefvader de woning ontvluchtten.

Meehelpen zoeken

De tiener zag het gebeuren, maar de twee verdachten kwamen daarna samen met de derde man, die hen kwam ophalen, terug en droegen hem op om mee te komen om zijn stiefvader te zoeken. Ze zijn vanuit de flat samen naar de parkeerplaats gelopen, in de auto gestapt en weggereden. Ongeveer een uur later werden de drie mannen en de jongen in de auto aangetroffen bij een tankstation. Volgens de verdachten was hij vrijwillig meegegaan.

Zeer angstaanjagend

De rechtbank oordeelt dat sprake was van een ontvoering: door hetgeen hij net had meegemaakt had de knul niet de vrijheid om niet mee te gaan of om weg te gaan. De rechtbank noemt de ontvoering een ‘ernstig en schokkend feit, dat voor de minderjarige jongen zeer angstaanjagend moet zijn geweest’.

De mannen werd ook verweten dat ze tegen de jongen hadden gezegd dat zijn vingers zouden worden afgesneden als hij niet mee zou gaan, maar daarvoor ziet de rechtbank onvoldoende bewijs. De derde verdachte bestuurde alleen de auto en is niet in de woning is geweest. De rechtbank kan niet vaststellen of hij wist dat de jongen tegen zijn zinĀ  werd meegenomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen