Wat vieren we eigenlijk met Pasen en waarom zó?

Foto: Pixabay / NickyPe

Pasen heeft voor velen een feestelijke betekenis. Genieten van een paasontbijt of -brunch en eieren zoeken kan ook dit coronajaar, naar de woonboulevard of autoshowroom is lastiger. De opstanding van Jezus vieren kan ook alleen in het hart: iedereen beleeft het lange paasweekend anders. Maar waar komen die eieren en paasbroden eigenlijk vandaan?

Pasen is van oorsprong een heidens feest om de godin van licht en lente Eastre te eren. Pasen begint op de zondag na de eerste volle maan, waarop de vernieuwing van het leven werd gevierd. In christelijke gezinnen draait alles om de opstanding van Jezus Christus, nadat hij op Goede Vrijdag gekruisigd is. De Joden vieren met Pesach de bevrijding uit de slavernij in Egypte. Pasen was vroeger ook een seizoensgebonden landbouwfeest dat het begin van de lente en het einde van een tijd van schaarste markeerde die heerste als de voorraden van de winter opraakten.

Bakken

Rooms-katholieken sluiten de vastenperiode, die direct voor Pasen eindigt, af door feestelijk te bakken. Ze gebruiken ingrediënten zoals spijs, rozijnen, noten, krenten en sukade en sinaasappelsnippers. De vruchten worden geweld en fijngehakt voordat ze door het deeg worden gemengd. Het brood wordt vervolgens op een bakplaat gebakken. Ook heeft paasbrood op Witte Donderdag, de donderdag voor Pasen, een speciale betekenis: hier wordt het laatste avondmaal van Jezus mee herdacht.

https://twitter.com/HistorieZaandam/status/1378025080798777347

De paashazen vinden hun oorsprong in het heidense paasfeest. De paashaas is een teken van vruchtbaarheid. Vroeger vond men eieren in oude hazenlegers, die daar waren gelegd door verschillende vogelsoorten, maar men veronderstelde dat de haas dat had gedaan. Zo kwam ook de paashaas aan zijn teken van vruchtbaarheid. Een andere oorsprong kan zijn dat de haas zich razendsnel voortplant.

Verstoppen en schilderen

De eieren die verstopt worden zijn ook te herleiden op de eieren in de hazenlegers. Het ei stond symbool voor nieuw leven en is daarom eveneens een symbool voor het nieuwe leven na de opstanding van Jezus. Eieren werden vroeger daarnaast opgespaard tussen carnaval en Pasen, omdat in die periode streng werd gevast. Op de feestdag van Pasen werden ze opgegeten. Verder zijn het ei en de kuiken symbool voor het voorjaar en het nieuwe leven. Beschilderde eieren moeten het leven en de vruchtbaarheid bevorderen.

Geel

Gele linten, gele paaskuikentjes, gele strikken, gele kaarsen, gele tafellakens en servetten: geel is duidelijk een echte paaskleur. Dat komt voort uit het oorspronkelijke lichtfeest. Geel is de kleur van de zon, die na de donkere wintermaanden eindelijk weer in volle glorie te zien was. Wij wensen u een zalig en gezellig paasfeest, waarbij we ernaar kunnen uitkijken dat ook wij weer op weg zijn naar het licht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen