Bomen komen en bomen gaan in Koog aan de Zaan

Foto: Wikimedia / Franz Xaver

Bomen komen en bomen gaan. In de middenberm van de Provincaleweg in Koog aan de Zaan worden tussen de Narcisstraat en de Verzetstraat 24 eiken (Quercus cerris Marvellous – moseik of Turkse eik) aangeplant, maar langs de Parallelweg worden er juist dertien gekapt.

De Bekendmakingen van deze week bevatten zowel de aanvraag van de omgevingsvergunning voor de kap als de verlening daarvan, maar de gemeente geeft geen uitsluitsel over de locatie van de gedoemde bomen. Het lijkt niet te gaan om iepen die zijn aangetast door de zeer besmettelijke en niet te genezen iepziekte. Die moeten snel worden weggehaald om nog gezonde iepen te sparen en een dergelijke noodkap mag zonder vergunning.

Herplant

Op de gemeentelijke website Buitengewoon Zaanstad waar de kapvergunningen worden toegelicht is wel sprake van noodkap van iepen in de omgeving van het Koogse station en ter hoogte van huisnummer 100 langs de Provincialeweg, maar (nog) niet van een verleende vergunning voor dertien bomen. Wel blijkt uit de Bekendmakingen dat de toestemming om de bomen te rooien gepaard gaat met een herplantplicht.

De plekken waar de zieke iepen werden aangetroffen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen