Verhuizing Containerterminal Vrede zou komst cruiseschepen mogelijk maken

Een impressie van de huidige terminal De Vrede uit 2004.
Een impressie van de huidige terminal De Vrede uit 2004.
Foto: Zaans Industrieel Erfgoed

Containerterminal Vrede opent een derde vestiging op bedrijventerrein Hoogtij in Westzaan, wat de komst van de terminal voor cruisepassagiers naar de Achtersluispolder lijkt vrij te maken. Over de verhuizing van die PTA uit de Amsterdamse binnenstad valt 12 december – of uiterlijk 19 december – de definitieve beslissing.

De discussie over de mogelijke vestiging van de cruiseterminal in Zaandam trekt de aandacht, maar in en rond de Achtersluispolder speelt op dit moment nog veel meer. Dit heeft te maken met de bouwplannen van zowel Zaanstad als Amsterdam. De Achtersluispolder wordt door beide gemeenten gezien als een van de eerstvolgende gebieden met grootschalige woningbouw, met een ‘scharnierfunctie’ tussen de toekomstige ontwikkelingen in Zaanstad en in Amsterdam-Noord.

Complexe afweging

Zaanstad moet dus een complexe en zorgvuldige afweging maken van de verschillende plannen en de belangen die daarbij spelen. Een van de kwesties die nader wordt bekeken is de invloed van de eventuele vestiging van de Passenger Terminal Amsterdam in de Achtersluispolder op de ontwikkelingsmogelijkheden van het gebied. Het enige overgebleven alternatief is de Coen-/Vlothaven aan de overkant van het Noordzeekanaal.

Cruise City

Voor beide locaties is de verplaatsing van de PTA onderzocht, al dan niet in combinatie met een uitbreiding in een zogenoemde Cruise City. Daarbij gaat het om een terminal die niet alleen is ingericht op het afhandelen van cruiseschepen, maar die extra voorzieningen biedt die ook voor bewoners en bezoekers van het gebied beschikbaar zijn. Denk daarbij aan recreatie en hotel- en congresfaciliteiten.

Het is een concept dat elders is uitgeprobeerd maar daar niet goed van de grond is gekomen, ook omdat cruiseschepen al zo veel functies aan boord hebben en er douanerestricties spelen in het gebied rondom aanlegplaatsen.

Vandaag deadline onderzoeken

In december worden de uiteindelijke plannen gelijktijdig voorgelegd aan de gemeenteraden van Zaanstad en Amsterdam, die zich er dan over moeten uitspreken. Uiterlijk vandaag meten de onderzoeken overvde gevolgen van de verplaatsing van de PTA voor de beide locaties worden afgerond.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen