De zomer in met gratis ‘coronacertificaat’?

Gloort er wat reizen betreft licht aan het eind van de tunnel?
Gloort er wat reizen betreft licht aan het eind van de tunnel?
Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Een gratis ‘coronacertificaat’, digitaal of op papier en voorzien van een QR-code moet vrij reizen deze zomer weer mogelijk maken in de Europese Unie. Het certificaat, in de volksmond ook al bekend als vaccinatiepaspoort en coronapas, bewijst dat de drager tegen Covid-19 is ingeënt, recent negatief is getest of voldoende antistoffen in het lichaam heeft na te zijn genezen van Covid-19.

De Europese Commissie stelt voor het certificaat ook in IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland te gebruiken. Zij laat het aan de Europese landen zelf over om te beslissen of ze mensen toelaten die zijn ingeënt met niet door de Unie goedgekeurde vaccins, zoals het Russische Spoetnik of Chinese vaccins. Volgens het plan blijven de EU-landen ook zelf verantwoordelijk voor beperkende maatregelen die ze aan toeristen en andere bezoekers opleggen, zoals een verplichte quarantaine uit landen waar een heel hoog besmettingsrisico is.

Landen en EU-parlement aan zet

Dergelijke maatregelen moeten dan wel voor alle dragers van de pas gelden, stelt het dagelijks EU-bestuur. De gestandaardiseerde pas moet door alle EU-leden worden erkend. Die moeten er, evenals het Europees Parlement, dan ook eerst mee instemmen voor er koffers kunnen worden gepakt. Het certificaat moet volgens commissievoorzitter Ursula von der Leyen ‘bewegingsvrijheid in de EU terugbrengen,’ met ‘een minimale set aan data en wederzijdse erkenning’. De persoonsgegevens met betrekking tot Covid-19 worden niet tussen de lidstaten uitgewisseld en er komt geen Europese ‘coronadatabank.

Geen bureaucratische lappendeken

De lidstaten moeten zorgen dat zo half juni een systeem is ontwikkeld zodat de certificaten kunnen worden gecontroleerd bij aankomst in een ander EU-land. Vooral de traditionele zuidelijke vakantielanden hopen dat het EU-certificaat snel kan worden ingevoerd zodat zij weer zonder poespas toeristen kunnen ontvangen. Die zijn cruciaal voor hun economie. Het EU-brede document moet voorkomen dat er een bureaucratische lappendeken ontstaat die het reizen alleen maar bemoeilijkt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen