Tiny Forest voor Kreekrijk en leerlingen basisscholen

Het ziet er nog wat kaal uit, maar op het bord staat hoe het wordt.
Het ziet er nog wat kaal uit, maar op het bord staat hoe het wordt.
Foto: Gemeente Zaanstad

Leerlingen van Het Koraal en De Delta in Assendelft hebben vanmorgen een Tiny Forest aangeplant. De scholen gaan het bosje gebruiken bij hun lessen. Het nieuwste ZaanseTiny Forest is te bewonderen aan het Beemdgras in Kreekrijk, naast basisschool De Delta.

De kinderen uit groep 5 kozen allemaal hun eigen boom uit en kregen een label om eraan te hangen. Hierop staat hun naam en de naam de betreffende leerling de boom heeft gegeven. Alle kinderen die meehielpen kregen daarnaast een zakje met zaden van bloemen die vlinders en bijen aantrekken. Wethouder Openbare Ruimte en wijkwethouder van Assendelft Gerard Slegers zei kinderen graag bewust te willen maken van de belangrijke rol die insecten spelen in de natuur. ‘Ze bestuiven bloemen en planten en zijn een goede voedingsbron voor andere dieren. De kinderen kunnen thuis hun balkon, terras of tuin een beetje vergroenen en door de bloemen straks insecten aantrekken.’

Een beloning van de wethouder voor alle harde werkers.

 

In Zaanstad staan al meer Tiny Forests en de bedoeling is dat dit er steeds meer worden, verspreid over de gemeente. De mini-bossen zijn te vinden in Zaandam, Saendelft/Assendelft en Koog aan de Zaan en Zaandijk. Het eerste Tiny Forest in het Darwinpark in Zaandam raakte enkele maanden geleden beschadigd bij werkzaamheden en wordt momenteel in ere hersteld.

Multifunctioneel

Een Tiny Forest draagt op heel veel verschillende manieren bij aan een groener en diverser Zaanstad. ‘De bosjes bieden ruimte voor verschillende bomen en struiken maar ook voor insecten bodemleven, amfibieĆ«n, vogels en kleine zoogdieren. Bovendien heeft het vele voordelen boven bestrating of gras. Denk aan het afvoeren van regenwater en het voorkomen van hittestress,’ aldus Slegers.

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Het is ook een prettige plek voor (jonge) mensen. Kinderen leren in het ‘buitenlokaal’ van hun school over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen