Stemmen rustig verlopen, handel in rode potloden ook

Foto: Gemeente Zaanstad

Stembureaus in Westzaan waren vanmorgen al bijna een uur open zonder dat er gestemd kon worden, omdat de benodigde papieren er nog niet waren aangekomen. Verder zijn in Zaanstad geen incidenten gemeld, al was de verbazing vaak groot dat het rode potloodje hier weer moest worden ingeleverd.

De 114.867 stemgerechtigden van Zaanstad konden vandaag via de website zaanstad.verkiezinginbeeld.nl bijhouden hoe druk het was op ‘hun’ stembureau en daar naar handelen. Van een redelijk groot aantal kwam dat echter niet door en bleef de kleur blauw: onbekend. De volgende screenshot is van rond 15:30 uur.

 

 

Op handelsplatform Marktplaats werden vandaag al snel meerdere rode stempotloden te koop aangeboden, maar niet door stemmers uit Zaanstad. Voor het eerst mochten de potloden na het stemmen mee naar huis worden genomen, maar niet hier. Onze gemeente koos ervoor om ze gedurende de dag te ontsmetten en opnieuw te laten rouleren. Dat biedt dus geen kansen zoals die maandag al werden gezien door ene ‘Rod’ uit Leidschendam, die zijn ‘collector’s item’ wel voor 25.000 euro van de hand wil doen.

Overal anders

Vanwege corona kon er maandag en dinsdag al gestemd worden, en in een aantal gemeenten was besloten om die beide dagen de potloden nog niet mee te geven aan de gebruikers, maar vandaag met de veel grotere opkomst wel. De aanbieders op Marktplaats hebben verschillende ideeën over hoeveel het ‘vintage stempotlood’ of ‘limited edition potlood’ waard is. Zo kan op de potloden geboden worden ‘tegen elk aannemelijk bod’, vanaf vijf euro en vanaf 42 euro. Veel handel lijkt er overigens nog niet in te zitten. Stemmen kan nog tot 21:00 uur.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen