Studies rond plek tijdelijke Zaanbrug in afrondende fase

Foto: Provincie Noord-Holland

De Stuurgroep Zaanbrug verwacht zo rond het einde van deze maand de plek voor de tijdelijke autobrug in de omgeving van de huidige Zaanbrug bekend te kunnen maken, waarna ‘belanghebbenden in april worden geïnformeerd’. Dan ook wordt begonnen met de technische voorbereiding en worden de benodigde vergunningen aangevraagd, die daarna door diezelfde belanghebben nog kunnen worden aangevochten.

De stuurgroep is nu nog bezig met ‘een zorgvuldige afweging over de locatie waarbij aandacht is voor de belangen van de ondernemers, omwonenden en het verkeer’, meldt de provincie. Samen met Zaanstad en Wormerland zijn verschillende onderzoeken en variantenstudies gedaan om de juiste plek te bepalen en die zitten nu in de afrondende fase. ‘Het is voor ondernemers aan de Zaanweg in Wormerveer en de Lassiestraat in Wormer van belang dat de bedrijfsvoering kan blijven plaatsvinden. In het gebied moeten bedrijven bereikbaar blijven, ook voor transport van goederen. Om de bedrijfsvoering niet al te veel te hinderen en de veiligheid voor het verkeer te waarborgen is het dan ook van belang dat er in de nabijheid voldoende en makkelijk toegankelijke laad-, en losplaatsen zijn.,’ liet Haarlem weten.

Gevolg PAS-uitspraak

Voor bewoners rondom de Zaanweg is het van belang dat de woonomgeving zo prettig mogelijk blijft. Daarom is ook onderzocht welke effecten de tijdelijke brug heeft op de doorstroming van het verkeer en daarmee op het geluid, het licht en de luchtkwaliteit voor de omgeving. De tijdelijke autobrug over de Zaan is het gevolg van de uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Deze zette in 2019 een streep door de omleidingsroute via de Ned Benedictweg, die eerder was bedacht als route om het autoverkeer tijdens de vervanging van de Zaanbrug om te leiden. Het extra verkeer daar veroorzaakt met de huidige wetgeving te veel stikstofuitstoot voor de Natura 2000-gebieden in de omgeving, zoals de polder Westzaan, het Wormer- en Jisperveld, de Kalverpolder en het Ilperveld, Varkensland, Oostzanerveld en Het Twiske.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen