POV wil alvast beginnen met vaccineren in Topsportcentrum

De priklocatie in Koog aan de Zaan, waarvan de openingsdatum nog niet bekend is.
De priklocatie in Koog aan de Zaan, waarvan de openingsdatum nog niet bekend is.
Foto: GGD Zaanstreek - Waterland

Burgemeester en tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Zaanstreek – Waterland Jan Hamming gaat uitzoeken of het mogelijk is om inwoners die nu voor een coronavaccinatie worden ingepland in Purmerend of de RAI in Amsterdam hun prik te laten krijgen in het Topsportcentrum in Koog aan de Zaan. Dat gebouw is er klaar voor, maar de vaccins om er ook echt te beginnen ontbreken nog.

‘Binnen enkele dagen of enkele weken’ moeten er genoeg vaccins beschikbaar zijn om op twee locaties in de regio 4200 mensen per dag te kunnen inenten, zel Hamming gisteravond. Maar POV-voorman Harrie van de Laan wees erop dat voor inwoners die naar elders worden verwezen de vaccins al gereserveerd zijn. Waarom kunnen die dan niet dichter bij huis terecht? Veel ouderen zien op tegen de trip naar Purmerend en voor ouderen zonder ondersteuning uit eigen kring is het ‘een wereldreis als ze er met het openbaar vervoer naartoe moeten,’ betoogde Van der Laan. De RAI bereiken is zelfs nog ingewikkelder.

Strakke regie Den Haag

De burgemeester staat niet onwelwillend tegenover het plan van Van der Laan, maar liet weten twijfels te hebben bij de haalbaarheid aangezien de vaccinatiestrategie strak wordt aangestuurd door het Rijk en er weinig ruimte lijkt te zijn voor regionale of lokale bijsturing. In Den Haag wordt bepaald in welke volgorde welke groepen aan de beurt zijn, welk vaccin zij krijgen en wie ze toedient. Ook de verdeling van de beschikbare vaccins over het land gebeurt onder regie van de Rijksoverheid en het is maar de vraag of de door de POV gewenste regionale herverdeling daar op bezwaren stuit. Hamming komt er nog op terug.

Geen optimisme

Wat de coronasituatie in Zaanstreek – Waterland betreft is er geen reden voor optimisme. Na Noord-Holland Noord staat onze regio op plek twee met het hoogste aantal besmettingen per 100.000 inwoners en ook in Zaanstad tekent zich af dat mensen de beperkende maatregelen steeds lastiger te verteren vinden. Het is vaak te druk rond to go-locaties en er ontstaan vaker discussies als mensen daarop worden aangesproken. Het mentaal en sociaal welbevinden holt achteruit en vooral het feit dat thuis maar één bezoeker tegelijkertijd mag worden ontvangen begint steeds meer te knagen. Maar ook het naleven van regels die in principe de goedkeuring van Nederlanders kunnen wegdragen, zoals geregeld de handen wassen, blijkt moeilijk in de praktijk: ‘Nederlanders bungelen wereldwijd onderaan waar het gaat om handen wassen,’ verzuchtte Hamming.

Marktkramen

De burgemeester gaat op verzoek van de PVV ook bekijken wat er mogelijk is voor marktkooplieden in de non-food sector. Die staan nog steeds aan de zijlijn, hoewel de winkels met de nodige restricties wel weer open zijn gegaan. Hamming gaat bekijken of er binnen het  landelijk beleid ruimte voor is voor het weer toelaten van non-foodkramen op de weekmarkten. Daarover dient binnenkort ook een kort geding tegen de Staat.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen