Aanvulling voor team conservatoren Zaans Museum

Foto: Zaans Museum

Het Zaans Museum heeft naast Claire Hart de Ruyter en Farida Guseynova twee nieuwe conservatoren aangesteld. Henk Heijnen en Leonie Sterenborg gaan de Zaanse geschiedenis, kunst en cultuur onderzoeken en duiden. Daarnaast gaan ze tentoonstellingen ontwikkelen en de collectie met waardevolle objecten en verhalen verder ontsluiten en aanvullen.

Heijnen werkt momenteel als hoofdconservator bij Vereniging de Zaansche Molen die dertien molens en het museum de Wereld van Windmolens beheert. Hij studeerde kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en zijn interesse omvat zowel hedendaagse als oudere kunst. In het bijzonder houdt hij zich bezig met het erfgoed en de beeldende kunst in de Zaanstreek. Heijnen blijft naast zijn aanstelling in het Zaans Museum ook werkzaam bij de Zaansche Molen. Hij werkt momenteel aan publicaties over de molens van Monet in de Zaanstreek en de schilders van de Zaan, een overzicht van 150 jaar kunst en kunstenaars.

Verhalen delen

Sterenborg werkt al sinds augustus vorig jaar als conservator in het museum en was eerder conservator bij het Tassenmuseum Hendrikje en als conservator mode en kostuum actief bij het Amsterdam Museum. Ze studeerde kunstgeschiedenis en cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Haar specialisatie is kostuum en identiteit en het meeste plezier beleeft zij aan het delen van de verhalen achter de objecten met bezoekers. Leonie Sterenborg werkt ook bij het Allard Pierson museum in Amsterdam.

De ook al recent in dienst getreden directeur Nikola Eltink is verheugd over de aanstelling van de twee. ‘De komst van Henk brengt een inhoudelijke verbinding tussen het Zaans Museum en Vereniging de Zaansche Molen tot stand. Dat versterkt ons gezamenlijke verhaal en komt het erfgoed ten goede. Met Leonie als veelzijdige conservator haalt het Zaans Museum veel kennis over de omvangrijke textielcollectie in huis.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen