Plan voor gladheidbestrijding heeft grotendeels gewerkt

Een platgereden sneeuwpop toont dat richting houden niet altijd gemakkelijk was.
Een platgereden sneeuwpop toont dat richting houden niet altijd gemakkelijk was.
Foto: Politie Zaanstreek

Medewerkers van HVC en de gemeente hebben de afgelopen week hard gewerkt om de wegen, fietspaden en voetpaden begaanbaar te maken en houden. Dat viel niet mee, schrijft wethouder Gerard Slegers aan de gemeenteraad. Maar inmiddels is alles wel onder controle.

Er was in de aanloop naar afgelopen zondag nauw contact met het weerbureau Meteoconsult, dus het was bekend wat er aan zat te komen. Voor de uitvoering van de gladheidbestrijding was een uitvoeringsplan beschikbaar, waarin zowel de mechanische als handmatige gladheidsbestrijding geregeld was. In zo’n plan staat wat het strooiareaal – een digitaal wegennetwerk voor navigatietools – is voor de mechanische aanpak, een combinatie van hoofdverkeerswegen, belangrijke verbindingswegen, wijkverbindingswegen, fietspaden, marktlocaties en hulpdienstterreinen.

Handmatige aanpak

Voor de handmatige gladheidsbestrijding ligt de focus op het bereikbaar houden van de hulpdiensten, gevolgd door Inverdan en de bruggen en daarnaast op onder meer de toegang tot de NS-stations, abri’s en bushaltes, verzorgingstehuizen, doktersposten, taluds en trappen, openbare gebouwen, begraafplaatsen en het crematorium. De ‘enorme sneeuwval’ zorgde ervoor dat het de organisatie soms boven het hoofd groeide: er was op bijvoorbeeld de Communicatieweg West en de Genieweg in Assendelft ‘niet tegenop te schuiven‘.

Voor de bevoorrading van de supermarkten werd veel aandacht besteed aan het sneeuw- en ijsvrij houden van de routes van en naar de grote distributiecentra. Ook is ervoor gezorgd dat de steile op- en afritten van bruggen begaanbaar zijn gebleven en ook de doorgaande fietspaden, schrijft Slegers. ‘Ook is er extra gelet op het kunnen doorgaan van alle belangrijke publieke functies die juist onder deze extreme omstandigheden doorgang behoeven.’

Sterke verbetering

Inmiddels lukt het om de doorgaande wegen en fietspaden goed sneeuwvrij te krijgen en is ook begonnen met het verwijderen van schuifresten sneeuw die overlast veroorzaken en kunnen nu andere wegen zoals schoolroutes opgepakt. Alle meldingen die bij de gemeente binnenkwamen em komen werden en worden op prioriteit beoordeeld aan de hand van het gevaar en de functie van de openbare ruimte ter plekke. ‘Het lukt op dit moment nog niet om alle meldingen op te pakken en ordentelijk af te handelen. We kunnen Zaanstad nu weer steeds beter bereikbaar maken en hebben het merendeel van de meldingen opgepakt. Voor eventuele calamiteiten staat in het weekend een team van medewerkers klaar,’ aldus de wethouder. Die met enige opluchting zal uitkijken naar de morgen inzettende dooi.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen