Onderzoek wijst uit dat omgeving basisscholen groener kan

De Lindenboom in Koog aan de Zaan heeft sinds  2019 een Tiny Forest, maar dat hielp nog niet genoeg.
De Lindenboom in Koog aan de Zaan heeft sinds 2019 een Tiny Forest, maar dat hielp nog niet genoeg.
Foto: Google Street View

Er is niet één basisschool in Zaanstad die volgens onderzoek van Cobra groeninzicht heeft Stichting Nationale Boomfeestdag goed scoort op een groene omgeving. Verreweg de meeste kregen het predicaat ‘middelmatig,’ maar ook een grote groep moet het doen met ‘ondergemiddeld’.

Bij deze laatste categorie gaat het om De Spiegel, Et Buut, De Meander, De Voorzaan, De Pionier, de Piramide, De Werf, de Toermalijn, De Lindenboom, De Oceaan, Herman Gorter en het Zaanplein. De twee organisaties berekenden voor alle basisscholen in Nederland hoe groen de omgeving daarvan is. Ze keken daarvoor naar vier factoren: de hoeveelheid groen in de buurt waarin de school staat, de hoeveelheid groen binnen 100 meter rondom de school, de afstand tot een postzegelbosje (vanaf 500 vierkante meter) en de mate waarin speeltuinen nabij de school van groen zijn voorzien.

Op de agenda

‘We hopen dat dit inzicht uw gemeente stimuleert om de vergroening van de schoolomgeving op de gemeenteagenda te plaatsen,’ schrijven ze in het begeleidend schrijven bij het onderzoeksresulaat. In Zaanstad kunnen dus nog wel wat stappen worden gezet. Een op maat gemaakte infographic per basisschool geeft aan op welke vlakken een school goed scoort en waar npg verbeterpunten liggen. Door het planten van bomen en struiken op én rondom scholen tijdens de (verplaatste) Nationale Boomfeestdag 2021 kan Zaanstad een eerste stap aanzet geven om de schoolomgeving groen(er) te maken. Of daarvoor alvast in de praktijk gaan oefenen.

Planten in november

De Boomfeestdag zou gevierd worden op 17 maart, tegelijkertijd met de Tweede Kamerverkiezingen. Vanwege de coronacrisis is de dag echter verplaatst naar 10 november. Het is de bedoeling om die dag met zoveel mogelijk kinderen in de leeftijd van negen tot en met elf jaar bomen en struiken te planten op en rond de bassischolen. Het Boomfeestdag-thema voor 2021 is Bomen maken Gezond!.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen