Cel geëist tegen Zaankanter na plundering duizenden rekeningen

Foto: Pixabay / Mohamed Hassan

Tegen een 24-jarige man uit Zaanstad is vandaag een gevangenisstraf van 21 maanden, waarvan zeven voorwaardelijk geëist wegens grootschalige oplichting. Hij werkte samen met een Amsterdammer van 27 jaar die een celstraf van twee jaar tegen zich hoorde eisen. Het duo maakte tientallen slachtoffers met phishing.

Volgens het OM stuurden de verdachten hun slachtoffers e-mails die zogenaamd van de bank kwamen, met als onderwerp ‘Bankieren in tijden van corona’. Door op een link te klikken kwamen de nietsvermoedende slachtoffers terecht op een nepsite, waar ze hun gegevens dienden in te vullen. Met die gegevens logden de verdachten in op hun bankrekeningen en werden de slachtoffers gebeld, waarna hun rekeningen werden geplunderd.

Banken nog erger voorkomen

Bij verschillende mensen zijn duizenden euro’s gestolen, terwijl de bank in andere gevallen heeft voorkomen dat tienduizenden euro’s van rekeningen zijn gehaald. Volgens het OM werkten de twee nauw samen tijdens de diefstal en hacking en waren ze hier meerdere weken van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat mee bezig. Dat blijkt volgens het OM bijvoorbeeld uit laptops en telefoons van de verdachten, die vol staan met phishing-software. Ze werden opgepakt in een hotelkamer van waaruit ze de slachtoffers belden. De rechtbank in Haarlem doet op 19 februari uitspraak.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen