Buitenbad Crommenije mogelijk al in februari open

Foto: PxHere / CC0 Public Domain

Er zijn nog veel mitsen en maren, maar het is in principe mogelijk om het buitenbad van de Crommenije dit jaar al lang voor de geplande opening in gebruik te nemen om baantjes te trekken. Er zouden dan maximaal 40 zwemmers per uur een plekje kunnen krijgen. Maar zoals met alles tegenwoordig: afhankelijk van de ontwikkelingen rond het coronavirus.

Nu zou zonder dat virus ook niemand op het idee gekomen zijn om in de winter te gaan zwemmen in het bad in Krommenie, maar zowel de VVD als de SP zagen hoe het storm liep in het De Mirandabad in Amsterdam en vertaalden die belangstelling naar Zaanstad. Wetouder van Sport Gerard Slegers had daar ook al naar geïnformeerd en het antwoord luidde ja, het is technisch mogelijk maar niet binnen de huidige exploitatiebegroting van het Sportbedrijf vanwege onder andere de extra energiekosten. En de deuren kunnen in geen geval voor half februari open.

Veranderlijke regels

Het duurt minimaal drie weken om het bad te vullen en het water op de gewenste temperatuur te brengen. Bovendien moet de winteropenstelling in de plaatselijke regelgeving worden opgenomen. De algemene regels voor sporten zijn in deze tijd zeer veranderlijk: nieuwe coronamaatrgelen worden telkens vastgelegd in het landelijke Protocol Verantwoord Sporten en het is nooit te voorspellen of en voor hoe lang ze blijven gelden. De gemeente verwacht overigens niet dat de belangstelling voor winterzwemmen in de open lucht een blijvertje zal zijn en dat corona zal leiden tot een permanente openstelling van de Crommenije door het jaar heen. Dat kan ook al niet omdat er jaarlijks (groot) onderhoud nodig is, dat nu in de winter wordt gedaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen