Werkstraf geëist voor trap tegen het hoofd bij Jagersplas

Foto: Flickr / Emmanuel Huybrechts

Tegen een zestienjarige Zaandammer is vandaag 60 uur taakstraf geëist wegens een poging tot zware mishandeling van een leeftijdgenoot. Die trapte hij op 21 juni vorig jaar bij de Jagersplas tegen het hoofd. Een andere jongen die erbij was maakte er een filmpje van voor social media en dat ook de familie van het slachtoffer heeft gezien.

Het filmpje is kort, maar de impact was groot. Op de beelden is te zien dat het slachtoffer vanuit het niets een harde trap tegen de zijkant van zijn gezicht krijgt. Een trap die hij volgens het Openbaar Ministerie ‘op geen enkele manier had kunnen zien aankomen’. Uiteindelijk liep het voor het slachtoffer goed af, maar die had een stuk ernstiger gewond kunnen raken. Op basis van de beelden, de aangifte en de verklaringen van getuigen en van de verdachte zelf acht het OM poging tot zware mishandeling bewezen.

Geen racistisch geweld

Uit het politieonderzoek blijkt dat het slachtoffer werd belaagd door een steeds groter wordende groep. Hij werd eerst uitgescholden en beledigd vanwege zijn Aziatische afkomst. Dit gebeurde voorafgaand aan de schop door een klein groepje aanwezigen. Wie deze discriminerende uitlatingen hebben gedaan is ondanks het onderzoek op dat punt niet duidelijk geworden. Er zijn daarvoor dan ook geen verdachten aangehouden. Het onderzoek heeft niet uitgewezen dat de verdachte de discriminerende uitlatingen heeft gedaan. Het schoppen heeft daarom volgens het OM geen racistisch aspect.

Les geleerd

‘Dit is nou echt een voorbeeld van zinloos geweld,’ aldus de officier van justitie tijdens de besloten jeugdzitting. Waarom verdachte tot het geweld kwam blijft onduidelijk. ‘Het lijkt een impulsieve actie, maar wel eentje met hele grote gevolgen. En dat realiseert verdachte zich inmiddels ook erg goed. Hij heeft geleerd hoe groot consequenties kunnen zijn van zo’n onbesuisde actie. Ook heeft een gesprek plaatsgevonden tussen de verdachte en het slachtoffer. De verwachting is dat verdachte dit niet nog een keer doet.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen