Rutte-III struikelt over toeslagenaffaire

Een nog ongschonden Mark Rutte in 2006, toen nog staatssecretaris van Onderwijs.
Een nog ongschonden Mark Rutte in 2006, toen nog staatssecretaris van Onderwijs.
Foto: Wikimedia / Sebastiaan ter Burg

Het kabinet Rutte-III is afgetreden vanwege het snoeiharde rapport over de toeslagenaffaire, melden de NOS en het ANP. Het demissionaire kabinet zal komnde week alsnog met de Tweede Kamer in debat gaan over rapport van de commissie-Van Dam. Daarin zal ook de eigen rol van het parlement aan bod komen.

De positie van het kabinet werd onhoudbaar door de verregaande conclusies van het rapport. Al snel na de publicatie in december nam de druk op het kabinet toe om de ultieme vorm van politieke verantwoordelijkheid te nemen. Vrijwel de voltallige oppositie wilde ook dat het kabinet zou aftreden. De speciale Kamercommissie concludeerde dat ouders ‘ongekend onrecht’ is aangedaan. Het kabinet, de Kamer, de Belastingdienst en de rechtspraak hebben ‘de grondbeginselen van de rechtstaat’ geschonden, met verregaande gevolgen voor tienduizenden ouders. De ontspoorde fraudejacht vond vrijwel volledig plaats tijdens de kabinetten-Rutte.

Corona

In de zomer van vorig jaar stemde de volledige Kamer in met een parlementaire ondervraging naar de politieke en ambtelijke verantwoordelijkheid in het overheidsschandaal. PvdA-leider Lodewijk Asscher, in het vorige kabinet minister van Sociale Zaken, kondigde gisteren al aan dat hij zich terugtrekt als lijsttrekker van de PvdA. Wat het coronabeleid betreft zal de Tweede Kamer zich tot de vorming van een nieuwe regering net zo opstellen als voorheen: alle voorgestelde maatregelen op hun merites beoordelen. In een normale situatie komt een demissionair niet meer met nieuw beleid.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen