Ruim 90 procent medewerkers ZMC wil zich laten vaccineren

Foto: Google / Zaans Medisch Centrum

Meer dan 90 procent van de medewerkers van het Zaans Medisch Centrum wil zich laten vaccineren tegen corona, laat medisch manager Muhammad Al-Dulaimy weten op de website van het ziekenhuis. Dat percentage ligt boven het landelijk gemiddelde. Al het personeel kan een persoonlijke afweging maken om zich al dan niet te laten inenten.

‘Ik kan me bijvoorbeeld goed voorstellen dat iemand die zwanger is geen vaccin wil. Immers, Pfizer raadt dat zelf ook af. En ook alle andere overwegingen tellen mee. Je hoeft geen legitieme reden op te geven. Als werkgever mogen we die gegevens gewoonweg niet gebruiken. Bovendien is wel of geen vaccinatie niet van invloed op de taken die je mag uitvoeren,’ legt hij uit. In het ZMC is afgelopen donderdag het vaccineren van de werknemers die aan de grootste risico’s bloot staan begonnen, net als in de meeste andere ziekenhuizen in Nederland. Een aantal is inmiddels al klaar met deze operatie.

Geen twijfels

Al-Dulaimy noemt 2020 ‘een zwaar jaar voor iedereen’. ‘Voor mensen die hun baan verloren, voor ondernemers die hun bedrijf ten onder zagen gaan en natuurlijk ook voor de zorg. Met die hoge aantallen coronapatiënten is het haast niet vol te houden.’ Hij heeft geen twijfels over de veiligheid van het vaccin. ‘Ik heb zelf de onderzoeksresultaten gezien en ik weet dat een organisatie als het Europees Geneesmiddelenbureau haar oordeel nóóit door druk zal laten beïnvloeden. Natuurlijk zijn er bijwerkingen mogelijk, maar die heb je ook bij een paracetamolletje.’ Op woensdag 6 januari, de laatste dag dat het ziekenhuis de gegevens bijwerkte op de eigen site waren er 20 bewezen coronapatiënten opgenomen in het Zaans Medisch Centrum.

Ook zwangere vrouwen

De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie liet gisteren weten dat zwangere vrouwen met gezondheidsproblemen en zwangere vrouwen met een hoge kans om coronapatiënten tegen te komen vanwege hun werk, zich wél moeten laten inenten tegen het coronavirus. Dat geldt ook voor zwangere vrouwen die in de acute zorg werken. Ook vrouwen die borstvoeding geven kunnen zich volgens de NVOG laten inenten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen