Dalend aantal positieve testen; meer opnames in ziekenhuizen

Foto: Pixabay / Elchinator

Het RIVM kreeg de afgelopen week – van 23 tot en met 29 december – meldingen binnen van 67.388 positieve coronatestuitslagen. Dit was een lichte daling van 11,7 procent vergeleken met de week van 16 tot en met 22 december, met 82.340 meldingen waarvan naar schatting 76.300 aan diezelfde week konden worden toegeschreven. Het percentage positief was de afgelopen week dertien.

De cijfers van vandaag. Bron: Coronadashboard Rijksoverheid

 

 

 

 

 

Dit is een daling van 0,7 procent vergeleken met een week eerder. Het aantal mensen dat zich afgelopen week heeft laten testen daalde met veertien procent naar 438.656. De Veiligheidsregio’s Noord-Holland Noord, Limburg Noord, Twente en Gelderland Midden hebben het hoogst aantal meldingen per hoofd van de bevolking, met meer dan 500 meldingen per 100.000 inwoners. In onze regio is dat ruim 350 per 100.000 inwoners.

Toch is in alle veiligheidsregio’s een daling te zien vergeleken met de week ervoor. De daling is het grootst in de veiligheidsregio’s Midden en West Brabant, Amsterdam – Amstelland en Utrecht. Landelijk ging het aantal sterfgevallen van 472 naar 583. Deze maand overleden al 36 mensen in Zaanstreek – Waterland aan de gevolgen van corona. Het sterftecijfer in Zaanstad is opgelopen tot 124.

Oorzaak nog onduidelijk

Deze daling kan een eerste effect zijn van de lockdown die op 15 december inging, maar ook is het mogelijk dat de feestdagen effect hebben gehad op het testgedrag van mensen. Als mensen zich minder vaak hebben laten testen bij klachten dan zou de lichte daling van het aantal gemelde besmettingen ook voor een deel daardoor te verklaren zijn. Het reproductiegetal is ten opzichte van het gebin van de totale lockdownop iets gedaald naar 1,15 (ondergrens 1,12 en bovengrens 1,17), gebaseerd op het aantal meldingen van mensen met een positieve testuitslag.

Ziekenhuisopnames

In de week van 21 tot en met 27 december steeg het aantal mensen dat met Covid-19 werd opgenomen op de verpleegafdeling in het ziekenhuis iets minder hard dan in de voorgaande week. Er werden 1811 patiënten opgenomen, bijna 140 patiënten meer dan in de week daarvoor (1675). Het aantal mensen dat naar de Intensive Care moest nam ook licht toe. Er waren 300 nieuwe IC-opnames tegen 290 een week eerder. De cijfers van vandaag geven aan dat de ziekenhuizen nu 2751 coronapatiënten behandelen en daarmee boven de piek van de tweede golf zitten. Begin november ging het om 2653 patiënten opgenomen.

Nieuwe piek

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding verwacht ‘dat de huidige sterke stijging ook in de komende dagen doorzet’. Vooral op verpleegafdelingen wordt het drukker. Die vleugels hebben afgelopen etmaal 430 coronapatiënten opgenomen. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de meldingen van het LCPS half oktober. De verpleegafdelingen zagen ook 275 patiënten vertrekken doordat ze opgeknapt waren of juist doordat hun toestand verslechterde en ze naar een IC moesten. In totaal liggen er nu 2077 coronapatiënten op een verpleegafdeling en ook dat is een record in de LCPS-cijfers. Intensive Cares namen afgelopen etmaal 72 mensen op, het hoogste aantal sinds eind oktober. In totaal steeg het aantal coronapatiënten op de IC’s met 23 naar 674, het hoogste aantal sinds 4 mei.

Steeds minder plek

Ziekenhuizen hebben steeds minder plek voor de nieuwe coronapatiënten. In totaal zijn nu nog iets meer dan 1400 bedden beschikbaar op IC’s en verpleegafdelingen, zowel voor coronapatiënten als voor mensen met andere aandoeningen. Dat komt neer op gemiddeld iets meer dan tien beschikbare bedden per ziekenhuis. Een paar dagen geleden waren er nog meer dan 3200 bedden over. Ook in het Zaans Medisch Centrum is de noodklok geluid. Daar zijn op dit moment 26 bewezen coronapatiënten opgenomen.

https://twitter.com/YorickB/status/1343927501966495750

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen