Online samenzijn eenzame jongeren op oudejaarsavond

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Rond acht procent van de Nederlandse jongeren was al voordat de coronacrisis uitbrak dag in dag uit eenzaam, blijkt uit onderzoek. Veel jongeren sluiten dit jaar helemaal alleen af, zonder vrienden om zich heen. Speciaal voor hen wordt het online evenement Join us New Years Eve gehouden: een quiz én een online toast om klokslag middernacht.

Jolanda van Gerwe is oprichter van Stichting Join us en voelde de wens vanuit de maatschappij om dit jaar iets bijzonders te organiseren: ‘Ik hoorde verhalen van jongeren die nu al opzien tegen nieuwjaar omdat ze alleen zijn.’ Ze betrok het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bij haar plannen en daaruit ontstond het bijzondere Join us New Years Eve voor mensen tussen zestien en 30 jaar. Van Gerwe denkt dat de avond jongeren in de kerstvakantie tijdens de kerstvakantie ook perspectief kan bieden, omdat ze iets hebben om naar toe te leven in plaats van tegenop te zien. ‘Daarnaast activeren we jongeren om iets voor een ander te doen, door hen aan te sporen om ook anderen uit te nodigen.’

Programma

De virtuele en interactieve quiz op 31 december duurt van 21:00 tot 23:00 uur en wordt uitgezonden via een livestream op YouTube. Een quizmaster presenteert de avond en de antwoorden op de vragen worden doorgegeven via een speciale app. Door de hashtag #joinusnye starten de jongeren 2021 ook samen. Met een foto die ze posten op sociale media zien alle deelnemers wie er allemaal online bij waren.

Stichting Join us

De Stichting Join us brengt eenzame jongeren tussen twaalf en 30 jaar in contact met leeftijdgenoten en werkt met hen aan het vergroten van hun sociale redzaamheid. Het doel is dat ze na hun deelname in staat zijn hun eigen netwerk op te bouwen en te behouden. Het Join us-programma wordt momenteel door 25 Nederlandse gemeentes uitgevoerd. Zaanstad is daar niet bij, maar dat betekent niet dan Zaankanters niet mee kunnen doen aan Join us New Years Eve. Dat is bedoeld voor het hele land. Aanmelden kan tot en met 30 december en wel hier.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen