FluXus gaat met geld provincie ZZP’ers door crisis loodsen

Foto: Libreshot / CC0 Public Domain

FluXus gaat de 30.935 euro die het heeft toebedeeld gekregen uit het provinciaal noodfonds voor culturele instellingen inzetten om de ZZP’ers te steunen die samen met het centrum voor de kunsten ‘werken aan kunst en cultuur voor iedereen in de Zaanstreek’.

Deze steun bestaat onder meer uit de kwijtschelding van een deel van de huur voor ondernemers die zijn getroffen door de coronamaatregelen. Zodra de regels dat toelaten zullen zij daarnaast verder worden geholpen met trainingen en workshops. ‘FluXus ondersteunt creatieve en culturele ondernemers met ruimtes en andere diensten zoals uitvoeringen, publiciteit, advies en ondersteuning. Deze ZZP’ers zijn het grootste slachtoffer van de coronacrisis, omdat zij lange tijd hun lessen niet goed konden geven. Door de huur op deze momenten tijdelijk stop te zetten, konden zij het hoofd boven water houden,’ zegt FluXus-directeur Otto Berg in een persbericht.

Faillissementen voorkomen

Een van die ondernemers die bij FluXus lesgeeft is Susanna Kranenburg van balletstudio DanZin. Zij is blij met de support: ‘Zonder de steun van FluXus was ik dit jaar failliet gegaan.’ Eerder liet Zaanstad al weten blij te zijn met het geld uit Haarlem, waarmee ook Vereniging De Zaansche Molen geholpen werd. Wethouder van Cultuur Annette Baerveldt liet optekenen het ‘ontzettend fijn’ te vinden om er samen met de provincie voor te kunnen zorgen dat ‘deze twee belangrijke Zaanse instellingen de coronacrisis goed doorstaan’.

FluXus verzorgt onder meer cultuureducatie voor kinderen en organiseert wijkactiviteiten. Dit draagt bij aan de kwaliteit van leven van veel inwoners, ook in wijken die kwetsbaar zijn. De Zaansche Molen beheert dertien historische molens en heeft een verbindende rol in de Zaanse gemeenschap. De vereniging telt 3600 leden en weet daarnaast veel vrijwilligers aan zich te binden. De provincie heeft voor beide instellingen 65 procent van de begrote coronaschade van dit jaar overgenomen. Zaanstad vult dat aan tot 100 procent. Eerder verleende het Rijk al steun aan het Zaantheater, het Zaans Museum en Filmhuis De Fabriek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen