D66 vraagt om lokaal verbod op carbidschieten

Kampen op oudejaarsdag 2014.
Kampen op oudejaarsdag 2014.
Foto: Wikimedia / Berend Jan Stijf

D66 pleit voor een lokaal verbod op carbidschieten tijdens de komende jaarwisseling, waarvoor al een vuurwerkverbod van kracht is. De fractie voorziet vooral binnenstedelijk grote gevaren.

De vakbonden van politiemensen en BOA’s zijn voor een landelijk verbod en verschillende kleinere gemeenten in Zuid-Holland en de provincie Noord-Brabant hebben zo’n verbod al aangekondigd. Ook Den Haag wil dat voorbeeld volgen om zo de zwaarbelaste zorg en handhaving te ontlasten. In het Veiligheidsberaad bespraken de burgemeesters maandagavond of aanvullende maatregelen rondom carbidschieten boodzakelijk zijn en de uitkomst was dat in streken waar de carbidtraditie al vele jaren bestaat deze dit jaar gewoon mag worden voortgezet. In de praktijk blijkt dat het afsteken van carbid in de meeste delen van het land al verboden is.

Niet in bewoond gebied

‘In bewoonde gebieden mag het sowieso niet. Het is namelijk verboden om geluids- of milieuoverlast te veroorzaken,’ aldus voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad. Volgens de burgemeester van Nijmegen moeten mensen er niet aan beginnen als zij er geen ervaring mee hebben. Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is het met de burgemeesters eens: ‘Carbid is geen alternatief vuurwerk.’  Lokale verboden leiden in buurgemeenten tot vrees voor het waterbedeffect: dat met name de jeugd zich gaat verplaatsen en dat er veel mensen op het spektakel af zullen komen. Hoe burgemeester Jan Hamming tegen de zaak aankijkt horen we morgenavond, als hij reageert op de wens van D66.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen