Ruim een maand boeten voor steken bij station

Foto: Open Clipart Vectors / CC0

De rechtbank in Haarlem heeft een jongen van zestien veroordeeld tot een jeugddetentie van 140 dagen, waarvan 108 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar voor het steken van leeftijdgenoot bij het station van Krommenie – Assendelft op 26 augustus. Het slachtoffer liep daarbij twee klaplongen en een gebroken rib op.

De verdachte is daarnaast veroordeeld voor een poging diefstal in een woning eerder die maand. De dader en het slachtoffer van het steekincident kenden elkaar en hadden telefonisch contact voorafgaand aan hun ontmoeting op het station. Daarbij de waren ook anderen aanwezig. Volgens de verdachte is een ruzie uit de hand gelopen en kon hij niet anders dan het mes dat hij eerder had opgehaald tevoorschijn halen en gebruiken.

Noodweer

Hij zou door het slachtoffer en diens vriend zijn ingesloten en door het slachtoffer zijn geslagen met een helm. Hij stak het slachtoffer twee keer in het bovenlichaam en een keer in het bovenbeen. De verdediging stelt dat er sprake was van noodweer: de verdachte moƩst wel geweld gebruiken om zich te verdedigen nadat hij werd aangevallen. Het slachtoffer uit Krommenie heeft een andere lezing over het verloop van het incident. Hij zou hebben geslagen om het mes van de verdachte af te weren.

Geen noodweer

De rechtbank vindt de lezing van de verdachte dat hij als eerste door het slachtoffer is aangevallen aannemelijk, maar verwerpt het beroep op noodweer. Ook al zou er iemand voor en achter hem hebben gestaan, dan wil dit nog niet zeggen dat hij zich niet had kunnen distantiƫren van de situatie. Hij is met een mes op pad gegaan en heeft de confrontatie niet vermeden. Hij had een andere uitweg of oplossing kunnen kiezen. De rechtbank concludeert bovendien dat de wijze waarop de verdachte zich heeft verdedigd niet proportioneel is geweest.

Grote gevolgen

Volgens de rechtbank gaat het om ‘een zeer ernstig feit, waarbij van geluk mag worden gesproken dat de steken met het mes niet hebben geleid tot de dood van het slachtoffer’. Naast het letsel hebben slachtoffers ook vaak last van de psychische gevolgen van dit soort feiten. Zo lijden ze vaak langdurig aan angsten en kunnen ze lang problemen ervaren in hun dagelijks functioneren.

De rechtbank acht daarnaast bewezen dat de verdachte afgelopen 3 augustus heeft ingebroken in een woning. Hij heeft een steen door de ruit gegooid, is door het gat naar binnen geklommen en heeft binnen spullen klaargezet om mee te nemen. De politie arriveerde terwijl hij nog in de woning zat.

Voorwaarden

Uit psychologisch onderzoek is onder meer gebleken dat de verdachte last heeft van twee stoornissen. Daardoor denkt hij onvoldoende na over de gevolgen van zijn gedrag. Behalve de jeugddetentie legt de rechtbank hem daarom ook verschillende voorwaarden op. Zo moet hij onder meer meewerken aan een behandeling bij een gespecialiseerde GGZ-instelling en begeleiding door een coach. Ook krijgt hij een contactverbod opgelegd met het slachtoffer en diens vriend.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen