POV vreest afname testbereidheid als locatie in Noord uitblijft

Foto: Pixnio / CC0

Er komen naast de reguliere GGD-coronateststraten in Purmerend en Zaandam vanaf eind deze maand XL- en L-testlocaties waar dagelijks tussen de 3000 en 12.000 testen kunnen worden afgenomen. De dichtstbijzijnde voor inwoners van Zaanstad komen in Amsterdam. De POV vindt dat voor inwoners uit Noord die van een (brom)fiets of het OV afhankelijk zijn ‘een beste reis’.

Er is al enige tijd sprake van een teststraat in Zaanstad Noord, maar het laatste nieuws daarover was dat er nog geen geschikte locatie gevonden is. De teststraat in Zaandam bevindt zich aan de Ronde Tocht, wat ook niet echt een centrale locatie in de stad is. POV-voorman Harrie van der Laan wil van de burgemeester weten hoe ver de zoektocht in Noord inmiddels gevorderd is. Hij vreest dat de afstand mensen ertoe kan brengen om zich bij klachten dan maar niet te laten testen.

Afname aantal besmettingen

In de laatste bestuurlijke nieuwsbrief van de GGD en de Veiligheidsregio Zaanstreek – Waterland staat al dat niet iedereen die klachten ontwikkelt dat doet. Ook in onze regio neemt het aantal besmettingen af, maar afgelopen week behoorde Zaanstreek – Waterland wel bij de regio’s met het hoogste aantal besmette personen per 100.000 inwoners. Omdat niet iedereen zich laat testen zal het werkelijke aantal besmettingen dus waarschijnlijk hoger liggen. Overigens volgt onze regio de landelijke trend dat besmettingen vaker in hogere leeftijdsklassen worden vastgesteld: van het totale aantal gemelde besmettingen was achttien procent tussen 50 en 59 jaar en 20 procent boven 60 jaar. Juist voor de oudere generaties kan afstand tot de testlocatie een belemmering vormen.

Meer details gevraagd

In de vorige nieuwsbief liet de GGD al weten dat er minder gestest werd en dat er daardoor weer ruimte was gekomen voor uitgebreidere bron- en contactonderzoeken. De POV drong eerder aan op meer inzicht in de verspreiding van het virus over Zaanstad, maar kreeg toen van de burgemeester te horen dat het in kaart brengen daarvan een op dat moment onmogelijke aanslag op de capaciteit van de GGD zou betekenen. Kan er nu wél vaker een overzicht worden gegeven van de besmettingen per wijk in Zaanstad, wil Van der Laan weten. En wat is er inmiddels bekend over de plekken waar de meeste besmettingen toe te herleiden zijn? Is dat het openbaar vervoer of zijn het scholen, winkels, sportverenigingen of het werk?

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen