Gemeente hoopt dit jaar 4,2 miljoen euro over te houden

Foto: Pixabay / Русскийx

Zaanstad heeft in dit coronajaar een overschot van 4,2 miljoen euro, maar verwacht dat geld volgend jaar hard nodig te hebben om na-ijlende effecten op te vangen. Sowieso is de financiële situatie volgend jaar en op de langere termijn koffiedik kijken. Dat blijkt uit een rapportage die het college naar de raad heeft gestuurd.

Begrotingen zijn altijd inschattingen van verwachte inkomsten en uitgaven, maar dan op grond van ‘resultaten uit het verleden’. Meer dan ooit geldt nu dat die geen garanties voor de toekomst geven. De rapportage is gemaakt met behulp van de meest recente gegevens, die echter aan verandering onderhevig blijven. Voor volgend jaar wordt op dit moment een tekort van ruim 4,4 miljoen euro voorzien. De gemeente heeft tot nu toe een deel van de coronakosten binnen de bestaande begroting kunnen opvangen, bijvoorbeeld door de steun voor de cultuursector te betalen met geld dat overbleef omdat evenementen als het Jaar van Monet en Sail zijn afgeblazen. Het Rijk heeft pas zeer recent laten weten wat er van Den Haag te verwachten is en al die bedragen moet nog worden doorgerekend.

Doorgeschoven

Ook andere uitgaven die oorspronkelijk gepland stonden voor zijn niet of niet helemaal gedaan en doorgeschoven naar 2021. Het college vindt dat het beschikbare terecht moet komen waar het het hardst nodig is. ‘Het college hecht eraan dat op alle beleidsterreinen zorgvuldig afgewogen wordt welke maatregelen nodig zijn om de stad vitaal te houden. Elke maatregel moet deugdelijk onderbouwd zijn en aantoonbaar effect hebben. Het compensatiebedrag dat wij van het Rijk ontvangen op specifieke onderdelen is daarin niet per se leidend. Het is dus niet zo dat een ontvangen bedrag één op één moet worden vertaald naar maatregelen op het beleidsterrein waar het bedrag voor is ontvangen,’ zo is te lezen in het voorwoord van de rapportage.

Voorzichtigheid

Wethouder van Financiën Hans Krieger maant vooral tot voorzichtigheid: ‘Corona is niet weg op 31 december van dit jaar; de gevolgen zullen nog lang doordreunen. Aan het eind van het jaar zullen we zien welk bedrag we daadwerkelijk ‘over’ hebben. Ons voorstel is om dit bedrag mee te nemen naar 2021 zodat we de effecten van de coronacrisis ook in dat jaar op kunnen vangen. We verwachten over 2021 ook een tegemoetkoming van ht Rijk, maar hoeveel is nu te onzeker. We moeten ons niet rijk rekenen, maar juist behoedzaam en doordacht handelen,’ zegt hij in een persbericht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen