Coronasituatie toont nog geen enkele verbetering

Foto: Flickr / Marco Verch

Voor het eerst is het aantal nieuwe coronagevallen in ons land in een etmaal boven de 10.000 uitgekomen. Tussen gisterochtend en vanmorgen zijn 10.007 positieve tests geregistreerd door het RIVM. In Zaanstad was dat cijfer 115. Gisteren was het nog 64.

De laatste cijfers van Zaanstad. Bron: Coronadashboard Rijksoverheid

 

 

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldde gisteren 9281 besmettingen (aanvankelijk 9283, maar dat aantal is bijgesteld). In de afgelopen zeven dagen zijn er meer dan 60.000 positieve testen geweest en sinds het begin van de uitbraak in maart al ruim 270.000. Als het huidige tempo aanhoudt, wordt over een paar dagen al de 300.000ste coronabesmetting vastgesteld.

Een maand geleden, op 23 september, werd de 100.000ste positieve test geregistreerd. Een week en een dag geleden kwam de teller boven de 200.000 uit. De tweede golf breekt al tijden record na record. In de zomer duurde het meer dan twee maanden om aan 10.000 nieuwe gevallen te komen. In september waren er ongeveer 10.000 in een week en begin oktober kwam dat aantal er in drie dagen bij.

Opnames

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is gestegen tot 2073. Dat zijn er 70 meer dan gisteren, aldus het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. De verpleegafdelingen namen in de afgelopen 24 uur 248 coronapatiënten. Daar staat tegenover dat 187 mensen die afdelingen hebben verlaten. Hoeveel van hen naar huis of naar een revalidatiecentrum mochten en hoevelen van hen naar een IC gingen of zijn overledenis niet bekend. Het totaal aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen steeg met 61 naar 1601. Op de Intensive Cares kwamen er 43 coronapatiënten bij en gingen er 34 af, waardoor het totaal nu op 472 zieken staat.  Waar de IC-verlaters heen gingen is evenmin bekend.

‘Eén handdruk verwijderd’

Komende dinsdag wordt duidelijk of er gezien deze ontwikkelingen meer maatregelen nodig zijn. Dat zei burgemeester Jan Hamming gisteravond toen hij de raad bijpraatte over de toestand rond Covid-19. ‘De ziekte is één handdruk verwijderd,’ zo vatte hij de situatie in Zaanstreek – Waterland samen. Het aantal besmettingen is nu het hoogste van Nederland en blijft toenemen. Hamming maakt zich vooral zorgen over het toenemende aantal clusters in zorgcentra en om de toenemende druk op het Zaans Medisch Centrum.

Dat de cijfers over het aantal positieve tests alle kanten op zwabberen is volgens hem vooral het gevolg van de registratie die soms bij drukte achterblijft en dan later weer bijgewerkt wordt, wat het cijfer de hoogte in stuwt. Wat hem betreft lijkt het in elk geval uitgesloten dat er dit jaar nog evenementenvergunningen worden verleend, zoals voor intochten van Sinterklaas.

Salt moet verkassen

Wat de burgemeester betreft wordt de zonder vergunning meergezette snelteststraat van Salt aan de Hemkade in Zaandam zo snel mogelijk verplaatst naar een plek waarvoor wel toestemming is verleend. Hamming is ontevreden over de gang van zaken: ‘Ok heb een broertje dood aan eerst beginnen en dan pas vergunning aanvragen. Op gevoelige locaties ben ik er klaar mee om te doen zoals het nu is gedaan,’ zei hij, verwijzend naar het hoog opgelopen conflict met de familie Groen over hun woonsituatie en de ruzie met buurman North Sea Venue. Ook voor de beoogde tweede Zaanse teststraat in Noord wordt nog steeds een geschikte plek gezocht.

Hulpdiensten op sterkte

Tot nu toe leidde het virus hier tot het inhuren van tien tijdelijke handhavers vanwege drie coronagevallen onder de BOA’s en vijf collega’s in quarantaine. De politie draaide tijdelijk eenpersoonssurveillances als gevolg van een piek in het aantal mensen dat thuis moest blijven, maar die situatie is inmiddels genormaliseerd. Ook bij de brandweer is na een aantal besmettingen de zaak onder controle. Er komt geen wekelijks overzicht van de stand van zaken rond besmettingen in de verschillende wijken, zoals de POV graag wil. Volgens Hamming heeft de GGD daar de capaciteit niet voor en moet alle aandacht gaan naar de bron- en contactonderzoeken. De verschillen zijn volgens hem ook niet opzienbarend.

 

 

 

 

Reacties