Nieuwe ronde vragen over veilig wonen in De Componist

Foto: Google Street View

De SP en Democratisch Zaanstad vragen zich af hoe het mogelijk is dat door de burgemeester ’te pas en te onpas’ drugspanden worden gesloten vanwege de veiligheid en onveilige situaties in woningen door onvolledige werkzaamheden jaren kunnen voortduren. Het gaat opnieuw over de appartementen in gebouw De Componist in de John Lnnonstraat in Zaandijk.

Volgens eigenaar Parteon zijn de problemen voor de bewoners niet urgent en worden die volgend jaar aangepakt, maar daar nemen de raadsleden Roland van Braam (SP) en Hein Heijnen (DZ) geen genoegen mee. De twee hebben het college al eerder benaderd over de kwestie en tijdens een presentatie werd duidelijk dat in 2010 bij de plaatsing van HR-ketels in de appartementen het rookgasafvoersysteem niet is meegenomen. Het is echter wettelijk verplicht om die dan eveneens te vervangen, betogen zij in schriftelijke vragen. Wanneer schadelijke verbrandingsgassen niet naar buiten worden afgevoerd is dat gevaarlijk. Bij een onvolledige verbranding komt er koolmonoxide vrij in de woning.

Geen namen noemen

De twee raadsleden nemen het ook op voor een zeer strijdbare bewoner die zelf nadrukklijk de publiciteit zocht, maar die onaangenaam getroffen werd toen hij door de wethouder tijdens de behandeling van vragen over De Componist met naam en toenaam genoemd werd. Dat was onnodig en wekte de indruk dat het om een persoonlijke casus zou gaan terwijl er meerdere bewoners zijn met (gezondheids)klachten als gevolg van de problemen met de rookgasafvoer, schrijven Van Braam en Heijnen.

Onderzoek

Zij brengen bovendien nogmaals het afgelopen mei uitgevoerde onderzoek van Lekrecherche onder de aandacht, waaruit naar voren kwam dat met het huidige rookgasafvoersysteem onder andere kans bestaat op de terugstroom van rookgassen naar woningen en op roest op verbindingen. Hoe kan in dat licht gezien dan nog steeds gegarandeerd worden dat het rookgaskanaal geen gezondheidsrisico’s levert voor de bewoners? De raadsleden vragen het college of dat bereid is om in samenspraak met bewoners een onafhankelijk gespecialiseerd bedrijf onderzoek te laten doen naar het huidige rookgaskanaalsysteem om te bezien of dat voldoet aan de veiligheidseisen op de huidige HR-ketels of anderszins in te grijpen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen