Rekenkamer licht afhandeling meldingen openbare ruimte door

Foto: Twitter / Henk Akerboom

De Rekenkamer is gestart met een extra onderzoek naar de afhandeling van meldingen over de openbare ruimte. De Nederlandse Vereniging van Rekenkamers en Rekenkamercommissies organiseert dit jaar een Doemee-onderzoek waardoor het mogelijk is om Zaanstad te vergelijken met 49 andere gemeenten.

Het doel van dit onderzoek is inzichtelijk te maken op welke wijze het college in Zaanstad de afhandeling van meldingen over de openbare ruimte heeft georganiseerd, wat daarvan de resultaten zijn en op welke manier de afhandeling wordt geƫvalueerd en of daarvan wordt geleerd. Verder bieden de resultaten naar verwachting een waardevolle vergelijking tussen de praktijk Zaanstad en die in andere gemeenten. De Rekenkamer onderzoekt ook Amsterdam en Weesp. Het college heeft onlangs besloten om door te gaan met de applicatie Slim Melden, waarmee inwoners op een digitale kaart kunnen aangeven waar iets fout gaat of dreigt te gaan.

Onderzoek al gestart

Een groot deel van de analysewerkzaamheden wordt door de Rekenkamer uitbesteed aan het externe onderzoeksbureau PBLQ. Dat heeft in een plan van aanpak uitgewerkt welke onderdelen van de meldingen openbare ruimte zij gaan onderzoeken. Samengevat zijn dit: beleid; registratie; toewijzen, behandelen en terugkoppelen; monitoren en’evalueren en verantwoorden. In september heeft de ambtelijke organisatie van Zaanstad al vragen van PBLQ beantwoord en documenten verstrekt. Deze worden momenteel geanalyseerd.

Zaanstad vs Amsterdam

Aanvullend op het landelijke onderzoek van de 50 gemeenten gaat de Rekenkamer een beperkt verdiepend onderzoek uitvoeren, waarbij de resultaten in Zaanstad vergeleken worden met de bevindingen uit het onderzoek naar Amsterdam. Daarbij wordt gekeken naar leerpunten die relevant zijn voor Zaanstad. Een voorbeeld is de manier waarop Amsterdam de afhandeling van een melding direct na afloop door de melder laat beoordelen. De Rekenkamer verwacht het rapport over het onderzoek begin volgend jaar openbaar te kunnen maken, na eerst de betrokken ambtenaren en het college om hun reactie te hebben gevraagd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen