‘Mogelijk extra maatregelen nodig als besmettingen niet dalen’

Foto: Pixabay / Fernando Zhiminaicela

Als het aantal coronabesmettingen de komende dagen niet begint te dalen, is het misschien nodig om extra maatregelen te nemen. Dat heeft voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg vandaag gezegd. Over de inhoud van de mogelijke maatregelen wilde hij niet speculeren. Het Zaans Medisch Centrum behandelt momenteel elf mensen met Covid-19.

Iets meer dan een week geleden gingen in acht regio’s waaronder Zaanstreek – Waterland extra  coronamaatregelen in en werden de beperkingen in de grote steden aangescherpt. Toen telde Nederland minder dan 3000 positieve tests per dag, inmiddels is dat opgelopen naar ongeveer 4000. ‘Als het aantal besmettingen verder omhoog gaat, zijn de huidige maatregelen niet voldoende om ze naar beneden te brengen. Ondanks de maatregelen ging het cijfer tot en met zondag omhoog en je wilt het graag terug zien lopen,’ aldus Kuipers. Op een totale lockdown ‘zit helemaal niemand te wachten’.

In 24 uur 82 nieuwe opnames

Ziekenhuizen behandelen vandaag 892 coronapatiënten, 82 meer dan gisteren. Op de verpleegafdelingen liggen 715 mensen vanwege het coronavirus – een plus van 68 – en het aantal patiënten op de Intensive Cares steeg van 163 naar 177. ‘We hebben een aantal dagen een iets lagere stijging gehad dan verwacht, maar nu een grotere toename dan gedacht. Een hogere stijging na een lagere stijging past bij het beeld. We verwachten in de komende dagen meer dan 1000 patiënten te hebben.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen