Iepziekte bezegelt lot van 69 bomen langs de N246

02 okt 2020, 13:27 Actueel
screenshot 20201002 134554
Rijkswaterstaat wil langs de N246 in totaal 69 bomen kappen omdat deze de zeer besmettelijke iepziekte hebben. Om andere iepen te beschermen is het noodzakelijk dat de bomen op korte termijn gekapt gaan worden, meldt wethouder Gerard Slegers aan de gemeenteraad.
'Het gaat ons aan het hart dat er weer bomen gekapt moeten worden en specifiek langs deze weg,' schrijft hij. Maar de aannemer van Rijkswaterstaat heeft vorige week bij de gemeente melding gemaakt van zieke iepen langs de Kanaalweg, nabij het Pontplein richting Beverwijk. Naar aanleiding van deze melding heeft een bomeninspecteur van de gemeente de bomen onderzocht en geconstateerd dat de iepziekte inderdaad heeft toegeslagen. Enkele van de aangetaste bomen zijn ook broedbomen van de iepenspintkever. Deze bomen zijn daarmee extra riskant, omdat de kever na het uitvliegen nieuwe nog niet aangetaste bomen gaat infecteren, waarna ook deze bomen zullen verzwakken en afsterven.

Boomstobben blijven eerst staan

Bij iepziekte is het van belang om snel de besmettingshaard weg te nemen, aldus Slegers. Voor het kappen van bomen met de iepziekte is geen omgevingsvergunning nodig. Wel is er een meldplicht voor het kappen van bomen met een besmettelijke ziekte opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening Rijkswaterstaat heeft een ontheffing voor de Wet natuurbescherming aangevraagd bij en gekregen van de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord. 'In de ontheffingsaanvraag is beschreven hoe de aannemer van de provincie moet omgaan met de aanwezige natuurwaarden. In deze ontheffing is de voorwaarde opgenomen dat in verband met aanwezige fauna, de boomstobben niet gerooid mogen worden. Helaas vormen de daardoor overblijvende boomstobben wel nog een besmettingsrisico. Vanuit de gemeente wordt hierop zo goed mogelijk gecontroleerd,' schrijft de wethouder. Zo snel als de nog uit te voeren natuurscan daartoe de mogelijkheid biedt wordt ook voor het rooien van de boomstronken een ontheffing aangevraagd.

Herplant

De aannemer is voornemens om maandag 5 oktober met de werkzaamheden te starten. De bomen moeten voordat ze worden afgevoerd eerst ontdaan worden van de bast. Dit kan in een takkenbreker maar bij dikke exemplaren is dit handwerk. Het rooien, afvoeren en opruimen van het restafval moet vanwege het hoge besmettingsrisico door een gecertificeerd bedrijf uitgevoerd worden. Vanwege de aanwezige natuurwaarde kunnen de wortels van de iepen niet gerooid worden. Die blijven zitten, waardoor er geen plaats is voor nieuwe bomen op korte termijn. Met Rijkswaterstaat wordt nog overlegd over de herplant van bomen op het moment dat de stobben verwijderd kunnen worden.