Facebook censureert pagina’s POV vanwege zwarte Pieten

De landelijke intocht van de Sint in 2018.
De landelijke intocht van de Sint in 2018.
Foto: Facebook / Gemeente Zaanstad

Facebook heeft de pagina’s van de POV-fracties in Zaanstad en Wormerland ‘zwaar beperkt’ omdat er afbeeldingen op te zien waren van zwarte Pieten. ‘Eén daarvan was de foto van burgemeester Jan Hamming tijdens zijn bezoek aan de Sint bij de intocht in Zaandam’ in 2018, zo schrijft de partij.

Op zoek gegaan naar een alternatief stuitte de Partij voor Ouderen en Veiligheid op het Nederlandse platform Friendweb, volgens softwareontwikkelaar en oprichter Martin Beek ‘qua functionaliteit en looks een kruising tussen Facebook en Hyves’. Dat heeft tot nu toe geen massale switch van volgers van de beide fracties te zien gegeven, maar de oproep om van sociaal medium te veranderen is dan ook pas ruim een week oud. Facebook en Instagram gaan er sinds kort toe over om na een klacht van een gebruiker over stereotyperende foto’s, tekeningen en filmpjes met zwarte Piet de gewraakte content te verwijderen.

Per geval bekeken

Gebruikers die regelmatig de fout in gaan met dergelijke uitingen kunnen uiteindelijk worden geblokkeerd. Beheerders bekijken de beelden van geval tot geval, liet Facebook eerder weten. Een Piet zonder blackface-kenmerken, zoals de schoorsteenpiet en de roetveegpiet kunnen nog wel door de beugel. Op de pagina van de gemeente Zaanstad is overigens bijvoorbeeld nog steeds een zwarte Piet te zien uit 2016, samen met Sinterklaas en de toenmalige burgemeester Geke Faber.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen