Koninklijke onderscheiding voor gynaecoloog Silvia Dermout

Foto: Gemeente Zaanstad

Silvia Dermout mag zich sinds gistermiddag officier in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Al ruim 30 jaar zet zij zich als gynaecoloog en als vrijwilliger innovatief en succesvol in voor de kwaliteit van leven voor vrouwen met kanker. Als hoogtepunt in een toch al imposante loopbaan heeft ze Anna’s Huis van de grond gekregen.

 

 

 

Van 1994 tot 2011 werkte Dermout in het Zaans Medisch Centrum en daarna, tot 2017, bij haar eigen Gynaecologisch Centrum Dermout & Albicher in Alkmaar. In 2001 promoveerde ze met een proefschrift over hoogtechnologisch draagmoederschap. Ze blinkt daarnaast uit in het vermogen om complexe oncologische vraagstukken helder aan vakgenoten over te dragen. In tal van bij- en nascholingsprogramma’s was zij dan ook door de jaren heen een veel gevraagde docent en een graag geziene spreker.

Aandacht voor de mens achter de patiënt

Een ander aspect waaraan Dermout gedurende haar loopbaan veel aandacht heeft geschonken is het patiëntenperspectief. In het ZMC was zij naast voorzitter van de Unit Verloskunde & Gynaecologie actief in de Commissie Medische Ethiek en het Kernteam Patiënttevredenheid. Met haar gedrevenheid en nooit aflatend enthousiasme én heel hard werken heeft ze als slotakkoord van haar werkzame leven – in zeer korte tijd – Anna’s Huis op de kaart gezet. Zij was daarbij een bron van inspiratie voor de andere vrijwilligers, de sponsoren en overige betrokkenen. Het huis van de Stichting Centrum voor Leven met kanker Zaanstreek geeft meer persoonlijke aandacht en dus rust op zowel fysiek, mentaal als sociaal gebied voor patiënten met kanker en hun familie.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen