Oktober lijkt maand van de (stormbestendige) paraplu te worden

Foto: Public Domain Pictures / George Hodan

De vele mooie nazomerdagen van september – met zelfs tot een absoluut september-warmterecord van 35,1 graden in Gilze-Rijen op Prinsjesdag – liggen achter ons en nu wordt het menens met de herfst. In Zeeland kunnen ze daar met najaarsstorm Odette al over meepraten. Hoe gaat dat worden in oktober?

Volgens Weer Online zit een Indian Summer er niet in: de computermodellen berekenen eensgezind een natte oktobermaand en dat zegt wel wat. Oktober is normaal al de natste maand van het jaar met gemiddeld over het land 83 millimeter hemelwater en nu wordt het dus nog natter. Wie naar buiten moet heeft de komende maand naar verwachting baat bij een stormparaplu, want het natte weer gaat van tijd tot tijd gepaard met een stevige zuidwestenwind en mogelijk komt het zelfs tot één of meerdere herfststormen. Koud wordt het daarbij niet, waardoor een warme winterjas vaak nog niet nodig is. Toch steekt soms een aantal dagen een noordenwind op en dat kan guur herfstweer opleveren.

Bron: Weer Online

Herfstvakantie

Of we dit jaar een verregende herfstvakantie krijgen is nog niet te zeggen. Er is geen duidelijkheid in welk deel van de maand de meeste regen zal vallen. Een paar mooie herfstdagen met veel zon en aangename temperaturen is dus zeker niet onmogelijk. De kans op droog weer lijkt in de tweede helft van de maand toe te nemen. Als dit scenario uitkomt kunnen regio’s Midden en regio Zuid beter vakantieweer verwachten dan regio Noord. Noord heeft vakantie van 10 tot en met 18 oktober en Midden en regio Zuid een week later. Daarmee zitten wij dus in de ‘verkeerde’ periode.

Voor november berekenen sommige modellen een toenemende kans op droger weer dan normaal. De onzekerheid is echter nog groot. Er zijn ook berekeningen die op een natte november wijzen. Zowel in het droge als in het natte scenario wordt een normale gemiddelde novembertemperatuur berekend.

 
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen