Ruim een halve eeuw verder en Amsterdam nog steeds een brug te ver

Foto: Pexels / CC0

Het architectuurcentrum Amsterdam Arcam en het Zaans architectuurplatform Babel houden op donderdag 1 oktober het A tot Z debat, over de verbinding tussen Amsterdam en Zaanstad. Al in 1959 werd een ludieke Dam tot Dam-loop georganiseerd om aandacht te vragen voor betere oeververbindingen tussen Amsterdam en de Zaanstreek en ruim een halve eeuw verder is het thema nog altijd actueel.

Tijdens het debat op het Hembrugterrein gaan beleidsmakers en gebruikers uit het gebied in gesprek over de verbindingen tussen de twee steden die worden gescheiden door het Noordzeekanaal. Wat vinden zij belangrijk? Hoe verhouden de twee steden zich tot elkaar? En hoe zijn de onderlinge verbindingen te verbeteren? Ook het publiek krijgt de ruimte om mee te denken zodat een gezamenlijke agenda ontstaat voor de volgende editie.

Sprekers op de bijeenkomst zijn Thijs Biersteker (kunstenaar), Anne van der Zwaag (directeur van Big  Art en Object Rotterdam), Carolien Schippers (directeur Grond en Ontwikkeling van de gemeente Amsterdam), Annius Hoornstra (concerndirecteur Stedelijke Ontwikkeling van de gemeente Zaanstad), Frits Palmboom (stedenbouwkundige met veel kennis van Zaanstad), Marco Broekman (partner en stedenbouwkundige bij Bura urbanism) en Oep Schilling (directeur van de Fiction Factory).

Fietstocht

Voorafgaand aan het debat wordt een fietsexcursie gehouden. Via Haven-Stad, de Noorder IJplas en de Achtersluispolder fietsen de deelnemers naar het Hembrugterrein waar het A tot Z debat plaatsvindt bij Art Zaanstad aan de Grote Hulzen 11. Onderweg krijgen zij een beeld van alle ontwikkelingen en wordt stilgestaan bij de verborgen kwaliteiten van dit gebied. Het programma van het debat op 1 oktober is als volgt:

  • 15:45 uur: Inloop;
  • 16:00 uur: Start debat;
  • 17.15 uur: Afronding en grande finale;
  • 17.30 uur: Borrel bij Big Art;
  • 18.30 uur: Einde.

Digitaal bijwonen

Vanwege de coronamaatregelen is helaas maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en deze zijn inmiddels allemaal vergeven. Maar u kunt het A tot Z debat ook online volgen via een livestream op Youtube.

Amsterdam en Zaanstad groeien steeds meer naar elkaar toe. Vanaf Buiksloterham tot en met het Hembrugterrein worden de komende jaren nieuwe woongebieden ontwikkeld. Ondanks de gemeentelijke samenwerking rondom Haven-Stad, de vele Amsterdammers die naar de Zaanstreek verhuizen en de frequente treinverbindingen, zijn er nog altijd mentale en fysieke barrières te overwinnen tussen de beide steden. Hoe gaan we die slechten?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen