Twee regionale gemeentenamen van de kaart door fusies

Foto: Pixabay / Geralt

Terwijl Wormerland en Oostzaan zich in bochten wringen om zelfstandig te kunnen blijven, gaan de gemeentelijke herindelingen door. De ministerraad heeft ingestemd met vijf nieuwe fusies, waaronder die van Amsterdam en Weesp en van Beemster en Purmerend. Wanneer het parlement akkoord gaat brengt dat het aantal gemeenten in Nederland op 345 in 2022.

Amsterdam en Weesp gingen in 2019 al een ambtelijke fusie aan en willen in 2022 ook bestuurlijk samengaan. De inwoners van Weesp kunnen straks via een bestuurscommissie meepraten over hun woonplaats. Deze commissie kan onder andere meebeslissen over de inrichting van de openbare ruimte, sociale basisvoorzieningen en het bevorderen van buurtinitiatieven. Op verzoek van de gemeenten gaat de fusie in op 24 maart van dat jaar, waardoor de herindelingsverkiezingen samenvallen met de reguliere landelijke raadsverkiezingen. De gemeenten verwachten dat dit bijdraagt aan een hogere opkomst, maar ook dat het stimulerend werkt op de reguliere raadsverkiezingen.

Beemster en Pumerend werken al sinds 2014 ambtelijk samen. Om het voorzieningenniveau voor de inwoners van Beemster op peil te houden wordt er nu ook bestuurlijk samengegaan. De Raad van State gaat de fusies nog eens doorlichten voorafgaand aan de stemming in de Kamer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen