Nieuwe straat in Zaandam heet straks De Gashouder

Foto: Wikipedia / Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - P. van Galen

Een gewaagde keuze is de straatnaam allerminst, maar met name oudere Zaankanters zullen meteen weten waar ze ongeveer naartoe moeten voor die nieuwe straat in Zaandam: De Gashouder.

Nu op hoek van de Westzijde en de Vincent van Goghweg in Zaandam het wooncomplex De Industrieel met 123 woningen wordt gebouwd komt er ook een straat bij. De gekozen naam verwijst uiteraard naar het verleden. Voordat de plek bekend werd als het Nuon-terrein waren daar tot 1952 de gasfabriek en gashouders van Zaandam in bedrijf. De Commissie Straatnaamgeving speelt dus op safe. Een gashouder is een grote voorraadtank voor gas dat uit steenkool werd gewonnen en voor industrieel of huishoudelijk gebruik tijdelijk werd opgeslagen. Gashouders waren meestal cilindervormig en van ijzer. De meeste gashouders zijn gesloopt na de komst van het aardgas.

 

 

Vanaf 1859 waren in de Zaanstreek gasfabrieken in bedrijf, over het algemeen door particulieren begonnen en later door de gemeenten overgenomen. Gas werd aanvankelijk vooral voor straatverlichting gebruikt. In 1952 gingen de Zaanse bedrijven op in het Gasbedrijf Zaanstreek – Waterland. De animo van burgers om zich op het gasnet aan te sluiten was in eerste instantie gering, maar het enthousiasme werd allengs groter en in 1890 nam Zaandam de concessie over van oprichter en ‘gaz-fabrikant’ W.H. de Heus uit Utrecht. Het is de geschiedenis van een nimmer afgeronde energietransitie in een notendop dat juist op deze plek nu gasloze huizen worden gebouwd, die de boeken in zullen gaan als één van de eerste projecten in hun soort in Zaanstad.

Veel Zaanse gegadigden

Deze week is begonnen met de bouw van het appartementencomplex van De Industrieel. Tegenover Fit For Free komen in totaal 123 woningen direct aan de Zaan. Wethouder Songül Mutluer nam een kijkje op de bouwlocatie en vond het ‘mooi om te zien dat de bouw van dit bijzondere project, op deze prachtige plek vlot doorgaat. Een groot deel van de woningen is al verkocht. Veel kopers komen uit Zaanstad, onder wie ook veel oudere inwoners. Dit betekent een goede bijdrage voor de doorstroming op de krappe Zaanse woningmarkt.’

Opwaardering Westzijde

In 2017 tekenden de gemeente en eigenaar Verwelius Zaanoever BV van het voormalige Nuon-terrein een overeenkomst met afspraken over de ontwikkeling van het perceel aan de Zaan. Er komen twee appartementengebouwen met parkeerkelders, twee penthouses, zeven royale herenhuizen en een vrijstaande villa. Door de verschillende gebouwen en het gebruik van diverse materialen moet De Industrieel een een opwaardering van dit stukje Westzijde teweeg brengen.

De bouw van vijftien appartementen en zeven herenhuizen in het zuidelijk deel van het terrein was al in het voorjaar gestart en deze worden komende zomer al opgeleverd. Inmiddels zijn ook alle (natuur)vergunningen voor het appartementengebouw met 100 woningen aan de kant van de Prins Bernhardbrug verleend. Stikstof vormt hier geen probleem meer en daarom is nu ook deze bouw van start gegaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen