Mogelijk deze week al regionale coronamaatregelen

Foto: Pixabay / Shafin Al Asad Protic

Het oplopend aantal coronabesmettingen maakt naar verwachting deze week al regionale maatregelen noodzakelijk. Mogelijk komt er vrijdag ook een vervroegde persconferentie met premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, zo hebben ingewijden laten weten na berichtgeving van RTL Nieuws.

Met de regio’s waar de meeste besmettingen plaatsvinden wordt al dagenlang intensief overlegd. Over het soort maatregelen waarmee de besmettingen moeten worden tegengegaan is nog geen overeenstemming bereikt. Vandaag hebben de meest betrokken ministers ook overleg gehad over het virus. In de regel is dat overleg op dinsdag maar door Prinsjesdag werd het een dag later. Morgen zit de premier de hele dag in de Tweede Kamer voor de algemene politieke beschouwingen over de kabinetsplannen voor volgend jaar.

Vandaag weer meer besmettingen

Het kabinet heeft al aangegeven dat regionale stappen worden gezet als het coronavirus weer te veel oplaait. Dat moet voorkomen dat het hele land opnieuw in lockdown moet gaan. Amsterdam en andere voornamelijk studentensteden zijn al langer brandhaarden, maar ook Zaanstad laat een stijgende lijn in het aantal besmettingen zien. Het Zaans Medisch Centrum meldt vandaag drie opgenomen patiënten met Covid-19. Landelijk gezien kwamen er vandaag 1542 positieve tests bij. Gisteren waren dat er 1387.

België laat vrijdagmiddag om 16:00 uur Noord- en Zuid-Holland verspringen naar code rood. Belgen die daar langer dan 48 uur geweest zijn moeten na terugkeer verplicht een test ondergaan en in quarantaine. Ook Duitsland heeft beide provincies aangewezen als gebieden met een hoog risico.

Escalatieladder

Plaatselijke ingrepen moeten voorkomen dat het hele land opnieuw in lockdown moet gaan. Daarvoor is een zogeheten escalatieladder in het leven geroepen die per regio aangeeft hoe het daar staat met de verspreiding van het coronavirus. Dit beoordelingssysteem kent drie stappen: waakzaam, zorgelijk en ernstig. Het zou volgende week dinsdag ingaan, maar dat is vervroegd naar vrijdag.

Reacties