Laatste wijken beginnen met ondergrondse restcontainers

Het Afval-Lab in pre-coronatijden.
Het Afval-Lab in pre-coronatijden.
Foto: Gemeente Zaanstad

Zaandam Zuid, Peldersveld, Hoornseveld en Zaandam West gaan binnenkort als laatste wijken in Zaanstad over op de nieuwe manier afvalinzameling met als doel het gemakkelijker scheiden van afval aan huis. Naar verwachting is de invoering in oktober afgerond.

Bewoners van laagbouwwoningen blijven de bestaande grijze bak gebruiken voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken. Het afval dat na het scheiden overblijft, het restafval, brengen ze naar de ondergrondse containers in de buurt. Voor bewoners van hoogbouw plaatst de gemeente in de komende maanden extra containers zodat ook zij dichterbij huis hun afval kunnen scheiden. De gemeente kan afval zo beter hergebruiken. GFT (groente-, fruit- en tuinafval), papier, glas, textiel en plastic worden gebruikt als grondstoffen voor nieuwe producten. De winning van nieuwe grondstoffen kost veel meer energie (en daarmee tijd en geld) dan hergebruik.

Maximaal 100 kilo restafval

Elke gemeente in Nederland heeft de forse opgave om de hoeveelheid restafval te verminderen naar maximaal 100 kilo restafval per jaar per inwoner. Door betere afvalscheiding wil Zaanstad de berg restafval verminderen: afval is geen troep meer, maar een grondstof. Grondstoffen worden zo goed mogelijk behouden en zolang mogelijk gebruikt. Door optimaal gebruik te maken van goede materialen ontstaat er steeds minder restafval, gaat het gebruik van vervuilende grondstoffen omlaag en beperkt Zaanstad de CO2-uitstoot.

Afval-Lab

Vanaf 2 september komt het Afval-Lab weer langs op verschillende plekken in Zaanstad om het proces toe te lichten. Het Afval-Lab is een groene caravan met daarin een laboratorium. Kinderen voeren er op speelse wijze proeven uit, afval wordt onderzocht en er is muziek. Het Afval-lab is coronaproof gemaakt zodat kinderen op een veilige manier kunnen leren bewuster om te gaan met afval. Het lab staat overal van 12:00 tot 16:00 uur en het schema ziet er als volgt uit:

  • Woensdag 2 september voor supermarkt Deen op de Gibraltar in Zaandam;
  • Zaterdag 5 september voor de Vomar-winkel aan de E. Heimansstraat in Zaandam;
  • Woensdag 9 september voor supermarkt Kosem aan de Morgensterstraat in Zaandam;
  • Zaterdag 12 september bij winkelcentrum Kaaikhof in Saendelft;
  • Woensdag 23 september voor supermart Coop in Westzaan;
  • Zaterdag 3 oktober bij de Buurtboerderij Fronik in Westerwatering;
  • Woensdag 7 oktober voor supermarkt Coop in Assendelft.

Op Saendelft na scheiden inwoners van de hele gemeente als de uitrol in oktober voltooid is hun afval op dezelfde manier. In Saendelft loopt een proef met het scheiden van afval in ondergrondse containers. Daar zijn vanaf 25 augustus zijn de containers voor GFT alleen nog op aanvraag te gebruiken. Bewoners konden hiervoor tot vandaag hun afvalpas digitaal activeren. Dat kan ook nu nog, maar dan duurt het wat langer voordat de pas werkt.

Er komen in de GFT-containers nog te vaak zakken met rest- en plastic afval, aldus de gemeente. Dit maakt het de GFT onbruikbaar om te composteren. Om ervoor te zorgen dat alleen het gewenste afval in de containers terechtkomt,zijn deze alleen op aanvraag te gebruiken.

 

 

 


Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen