Afgelopen week 57 nieuwe coronabesmettingen

Foto: Pixabay / Fernando Zhiminaicela

De afgelopen week zijn in ons land 4013 nieuwe personen gemeld die positief testten op Covid-19. Dat zijn er 23 minder dan het aantal van vorige week. Er zijn in de afgelopen week 50 coronapatiënten gemeld die in het ziekenhuis zijn opgenomen (een plus van twaalf in vergelijking met de voorgaande week) en zestien doden. Dat is een stijging met zeven sterfgevallen.

In Zaanstad ging het tussen 5 en 11 augustus om 54 nieuwe besmettingen en tussen 11 en 18 agustus om 57. Het Zaans Medisch Centrum meldde gisteren twee opgenomen patiënten met Covid-19. In de afgelopen week hebben over het land verdeeld ruim 102.000 mensen zich laten testen, 3500 meer dan de week daarvoor. Het percentage positieve testen op landelijk niveau is deze week met 3,5 ongeveer gelijk gebleven. Het reproductiegetal ligt net als vorige week met 1,19 nog boven de één.

Er zijn grote regionale verschillen. De meeste meldingen van nieuwe vastgestelde besmettingen komen uit Zuid-Holland, gevolgd door Noord-Holland en Noord-Brabant. In alle leeftijdsgroepen is een stijging van het aantal meldingen te zien in de afgelopen weken. Het hoogste aantal meldingen per 100.000 inwoners zit in de leeftijdsgroep van 20 tot 29 jaar.

Bron: RIVM

Hoewel de toename van het aantal besmettingen meer plaatsheeft onder jongere leeftijdsgroepen dan bij ouderen, is bij de ziekenhuisopnames van de laatste zes weken geen verschuiving in leeftijdsopbouw zichtbaar. Net als in maart, april en mei is in de afgelopen zes weken ongeveer 70 procent van de in het ziekenhuis opgenomen coronapatiënten 60 jaar of ouder. De Stichting Nice (Nationale Intensive Care Evaluatie) rapporteert een toename van het aantal patiënten dat in de afgelopen week op de Intensive Care is opgenomen: 25 tegen achttien een week eerder.

Bron: RIVM

Inmiddels is Zandvoort is een nieuwe brandhaard voor het coronavirus aan het worden. Tussen maandag 10 en maandag 17 augustus zijn daar 24 nieuwe gevallen ontdekt, een toename van 52 procent. Daarmee is Zandvoort een van de snelste stijgers in de gemeentelijke cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Sinds 1 juli wordt de internationale reishistorie van mensen die positief getest zijn nagevraagd. In de afgelopen week waren 738 positief geteste personen in de veertien dagen voor het begin van de vastgestelde besmetting in het buitenland geweest. Dat zijn 333 meldingen meer dan de week daarvoor.

Bron: RIVM 

Zaanstreek – Waterland

De afgelopen periode is het aantal besmettingen met het coronavirus ook in onze regio toegenomen. In de praktijk blijkt dat dit regelmatig in huiselijke kring gebeurt, meldt de Veiligheidsregio Zaanstreek – Waterland vandaag. ‘Als overheid houden we toezicht op naleving van de regels. Zo controleren we of horecazaken zich aan de gemaakte afspraken houden. Gelukkig blijkt in de meeste gevallen dat men goede voorzorgsmaatregelen heeft genomen. Waar dat niet zo is, komen wij in actie. Bij feestjes in de achtertuin, buurtbarbecues of bezoekjes aan lokale zwemplassen is het handhaven soms lastiger. Dan vraagt het inzet van u, onze inwoners, om de regels te volgen.’

Panelonderzoek GGD

Uit het tweede panelonderzoek van de GGD Zaanstreek – Waterland blijkt dat veel inwoners van de regio zo normaal mogelijk doorleven en dat het hen grotendeels lukt om zich aan de veiligheidsmaatregelen te houden. Wel lukt thuiswerken steeds minder goed en is het vermijden van drukte en anderhalve meter afstand houden steeds lastiger. Nog steeds zijn mensen bezorgd en dan met name over hun eigen gezondheid en die van hun naasten. Er is bezorgdheid over het naleven van de maatregelen, een tweede golf, de aangekondigde nieuwe wetgeving rondom corona en de toekomst.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen