‘Prijs van parkeren heeft geen invloed op winkelgedrag’

Is het aantal parkeermogelijkheden belangrijker dan de kosten?
Is het aantal parkeermogelijkheden belangrijker dan de kosten?
Foto: Pexels

De prijs van parkeren heeft geen invloed op hoe lang Nederlanders winkelen. Dat concludeert de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) na onderzoek in samenwerking met Yellowbrick, een aanbieder van mobiel parkeren. Het zal Zaankanters verbazen.

Uit eerder onderzoek van de twee partijen bleek al dat hoe langer mensen in een winkelgebied zijn, hoe meer ze besteden. Nu voegt men daaraan toe dat de hoogte van parkeertarieven geen invloed heeft op de tijd die mensen in een winkelgebied doorbrengen. In augustus bleek dat de parkeertarieven in Zaanstad sinds 2012 met 34 procent waren gestegen, wat op social media direct in verband werd gebracht met minder interesse in het Zaandamse winkelhart.

50 miljoen transacties

Onderzoeker Jan-Jelle Witte van de Erasmus Universiteit bracht 50 miljoen parkeertransacties uit het hele land in een rekenmodel in. ‘We zien geen effect van verlaagde tarieven. Dat betekent dat binnensteden iets anders moeten doen om hun bezoekers vast te houden.’

Tot nu toe werd de relatie tussen tarieven en de tijd dat men winkelt onderzocht op gebiedsniveau. Maar dan is het moeilijk vast te stellen of een verandering komt door het parkeertarief of door een andere gelijktijdige verandering. Deze analyse werd daarom op transactieniveau uitgevoerd, zodat het een veel preciezer antwoord kan geven op de vraag, aldus de onderzoekers. De uitkomsten zijn duidelijk: de ‘gehaaste shopper’ bestaat niet. Mensen parkeren even lang voor als na een tariefverhoging.

In Krommenie, Wormerveer, Koog aan de Zaan en Zaandijk werden enkele jaren geleden blauwe zones ingevoerd om de winkelgebieden aantrekkelijker te maken voor bezoekers. Dat kostte de gemeente in 2014 zo’n 193.000 euro en in 2015 rond 259.000 euro aan gederfde inkomsten uit parkeerheffingen, zo rekende wethouder Addy Verschuren (CDA, onder meer verantwoordelijk voor mobiliteit) de raad destijds voor. Later werd ook het betaald parkeren op de Zuiddijk in Zaandam afgeschaft ten faveure van een blauwe zone.

Aanbod bepalend

In een zeer lezenswaardige studie van kennisplatform Crow uit 2015 staat echter ook al: ‘Bij de keuze voor een winkelgebied gaat het er om dat de attractie van het gebied (sfeer, kwaliteit winkels, kwaliteit van de openbare ruimte, aanbod van verschillende soorten winkels etc.) opweegt tegen de weerstand, waarvan parkeren er – naast de moeite, tijd en kosten om er te komen – één is. Dus parkeren is een weerstandsfactor en geen attractiefactor. Niemand gaat ergens heen om te parkeren, maar om iets te bezoeken dat voldoende aantrekkingskracht heeft.’ Het aanbod aan parkeerplekken bleek destijds al een groter pluspunt voor het publiek dan de kosten van een kaartje.

BTW op parkeren

Een nieuwe verhoging van de gemeentelijke tarieven dreigt sowieso nu advocaat-generaal C.M. Ettema van de Hoge Raad onlangs adviseerde gemeenten op te dragen BTW te heffen over de parkeerbelasting. Het hoogste rechtscollege van ons land staat het vrij dat oordeel al dan niet te volgen, maar de kans dat dit wel gebeurt in groot.

De advocaat-generaal kwam tot haar advies in de zaak van een ondernemer die boete – officieel een naheffingsaanslag parkeerbelasting – kreeg wegens het parkeren van zijn auto op de openbare weg zonder daarvoor te betalen. De man verzocht de betreffende gemeente daarop om hem een factuur met vermelding van de BTW te sturen, zodat hij die in zijn aangifte omzetbelasting zou kunnen aftrekken.

Concurrentievervalsing

Een gemeente is echter in principe niet belastingplichtig voor de BTW, voor zover zij optreedt als overheid. De uitzondering op deze hoofdregel is dat er geen sprake mag zijn van concurrentievervalsing. En volgens de advocaat-generaal is daar nu juist wel sprake van wanneer de gemeente geen BTW heft, terwijl particuliere exploitanten die belasting toegevoegde waarde wel verschuldigd zijn voor slagboomparkeren.

Parkeermogelijkheden Zaandam

​In het centrum van Zaandam kunt u op straat maximaal twee uur parkeren. U betaalt van maandag tot en met zaterdag van 9:00-  tot 23:00 uur en op zondag van 12:00 tot 17:00 uur € 2.67 per uur.
Ten noorden van het centrumgebied is dat op zondag gratis en door de week € 2.17/uur.
Ten oosten van de Zaan betaalt u door de week € 1.67/uur.

Onbeperkt parkeren is mogelijk op een drietal parkeerterreinen :

  • De Burcht (1501 Zaandam), tarief € 2,17/uur.
  • Behouden Haven (1506 VA Zaandam), tarief € 2,17/uur.
  • Ebbehof (Ebbehout 1-1507 EA Zaandam), tarief € 1,67/uur.
  • U kunt voor deze terreinen ook een dagkaart kopen voor € 6,00.

Op nieuwjaarsdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, 1e paasdag, 1e pinksterdag en 1e kerstdag is het parkeren in Zaanstad gratis. ​Lang kunt u ook parkeren in één van de drie parkeergarages in het centrumgebied van Zaandam. Het tarief is € 1,90 tot 2,50 per uur

  • Parkeergarage Hermitage – Hermitage 14
  • Parkeergarage City parking – Westzijde 3
  • Parkeergarage Rozenhof – Zilverpadsteeg
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen