DZ: gemeente te laks met verzending geheime stukken

Foto: Pixabay

De gemeente gaat te slordig om met de verzending van geheime stukken aan raadsleden. Dat stelt Democratisch Zaanstad naar aanleiding van het feit dat één van de fractieleden zo’n stuk onlangs niet in de bus kreeg, in tegenstelling tot collega’s. Dan dringt de vraag zich op waar die post gebleven is.

Geheime stukken worden in Zaanstad kennelijk per reguliere post en niet-aangetekend verstuurd: ze vallen gewoon op de deurmat. DZ wil nu van de burgemeester weten waarom  niet gekozen wordt voor het aangetekend verzenden van deze informatie, zodat het poststuk traceerbaar is, of wordt overgelaten aan een officiële koerier. Die laatste werkwijze  wordt bijvoorbeeld gehanteerd door advocatenkantoren, die veel werken met vertrouwelijke en/of bedrijfsgevoelige informatie. En wat betekent het voor de geheimhouding nu wellicht anderen dan beëdigde (duo)raadsleden de informatie die niet mocht uitlekken hebben kunnen lezen? Het gaat volgens DZ bovendien niet om een uitzondering.

Te late verzending

De enveloppen waarin de geheime stukken verstuurd worden maken er geen melding van dat de inhoud ervan geheim is, als extra waarschuwing wanneer de post in verkeerde handen terecht mocht komen. Democratisch Zaanstad is er bovendien ontstemd over dat twee geheime documenten met financiële informatie over belangrijke grondexploitaties pas enkele uren voor de behandeling daarvan door de raadsleden ontvangen werd. Daarmee komt volgens de partij de zorgvuldigheid van de besluitvorming onevenredig onder druk te staan, want niet iedereen heeft op deze manier de tijd om de inhoud goed tot zich te laten doordringen. DZ wil dan ook van het college weten welke maatregelen getroffen zullen worden om in de toekomst stukken eerder te versturen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen