Aantal besmettingen met corona in week tijd 95 procent omhoog

Foto: Pixabay / Fernando Zhiminaicela

Het aantal coronabesmettingen is de afgelopen week in Nederland bijna verdubbeld ten opzichte van een week eerder. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kreeg 2588 nieuwe meldingen binnen. Het aantal positief geteste mensen is daarmee 95 procent hoger dan een week eerder, toen het RIVM 1329 besmettingen registreerde.

In Zaanstad werden tussen 22 juli en 4 augustus 26 besmettingen gemeld en drie ziekenhuisopnames. Op 28 juli stond de teller op achttien besmettingen en één opname. Er waren geen aan corona gerelateerde sterfgevallen. Het aantal doden als gevolg van Covid-19 is in het hele land nog laag: volgens de officiële cijfers zijn er de afgelopen week zes coronapatiënten zijn overleden. Ziekenhuizen namen in die periode 44 nieuwe patiënten met het virus op, 21 meer dan de week daarvoor. De stijging van het aantal besmettingen bedroeg in de rapportage van vorige week 35 procent ten opzichte van de voorafgaande week, toen de GGD’s in het land 534 mensen positief testten.

Minder mensen getest

Tussen 27 juli en 2 augustus lag het aantal personen dat zich heeft laten testen bij de testlocaties van de GGD’s net boven de 100.000, een afname van ongeveer 10.000 geteste personen vergeleken met de week daarvoor. Van iets minder dan 100.000 mensen is de testuitslag inmiddels bekend. Het percentage positieve testen in de teststraten is meer dan verdubbeld van 1,1 procent  in de week van 20 juli naar 2,3 procent in de week van 27 juli. In vrijwel alle regio’s is het percentage positieve testen hoger dan vorige week, met bovenaan de regio’s Rotterdam-Rijnmond, Amsterdam, West-Brabant, en Haaglanden. Het reproductiegetal is nu 1,2: dat betekent van 100 mensen 120 anderen besmetten.

Persconferentie

Donderdag houden premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) om 19:00 uur een persconferentie over de huidige stand van zaken omtrent corona in Nederland. De Rijksvoorlichtingsdienst meldt dat ze de ‘algemene situatie zullen duiden, inzoomen op de situatie in bepaalde regio’s en zo nodig aanvullende, regionaal ondersteunende maatregelen aankondigen’. Op dezelfde dag komt een deel van de Tweede Kamer bijeen om te bepalen of er een plenair debat komt over corona. Dit is aangevraagd door PvdA-leider Lodewijk Asscher.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen